x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CCR: Legea de transmitere gratuită de acţiuni la Portul Constanţa către Consiliul local Constanţa, neconstituţională

CCR: Legea de transmitere gratuită de acţiuni la Portul Constanţa către Consiliul local Constanţa, neconstituţională

16 Oct 2014   •   14:54
CCR: Legea de transmitere gratuită de acţiuni la Portul Constanţa către Consiliul local Constanţa, neconstituţională

Curtea Constituţională a României a decis, astăzi, că sunt neconstituţionale dispoziţiile Legii privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de peste 1,3 milioane de acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională "Administraţia Porturilor Maritime'"- S.A. Constanţa, reprezentând 20% din capitalul social, către Consiliul Local al Municipiului Constanţa.

CCR a admis cu unanimitate de voturi sesizarea formulată de Avocatul Poporului care a atacat în 9 septembrie actul normativ, relatează Agerpres. Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie.

Avocatul Poporului a anunţat în 9 septembrie că a ridicat la CCR excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii 216/2008 în urma sesizării a peste 30 de organizaţii sindicale, persoane fizice şi a senatorului Christian Gigi Chiru, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PDL Constanţa.

Argumentele invocate au vizat conformitatea dispoziţiilor legale criticate faţă de art. 136 alin. (1) şi alin. (2) şi art. 121 alin. (2) din Constituţie.

În opinia Avocatului Poporului, prin actul normativ criticat se aduce atingere dreptului de proprietate al statului şi al unităţilor administrativ-teritoriale, astfel cum este prevăzut de art. 136 alin. (2) din Constituţie, întrucât titularii dreptului de proprietate nu pot fi decât statul şi unităţile administrativ-teritoriale, respectiv comune, oraşe, municipii şi judeţe, iar nu consiliile locale sau consiliile judeţene, care sunt autorităţi deliberative.

×