x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CD-ul pixelului albastru, alterat

CD-ul pixelului albastru, alterat

de Aniela Nine    |    03 Aug 2010   •   00:00
CD-ul pixelului albastru, alterat

Cătălin Grigoraş, expertul care a analizat înregistrarea video-audio din scandalul "Băsescu a lovit un copil ", îl acuză pe directorul Intitutului Naţional de Expertize Criminalistice (INEC), Cristian Dumitrescu, că a alterat CD-ul atunci când a scris pe el cu un marker.



Expertul Cătălin Grigoraş, care a lucrat la INEC până în luna mai 2010 şi a expertizat CD-ul cu filmuleţul în care preşedintele Traian Băsescu ar fi lovit un copil, susţine într-o carte pe care a publicat-o recent că CD-ul a fost deteriorat de directorul INEC, care a scris pe el cu un marker inadecvat.

Cătălin Grigoraş spune astfel că tuşul folosit de directorul INEC pentru a scrie pe CD penetrează materialul în câteva zile şi, în consecinţă, datele de pe acesta nu mai pot fi citite. El adaugă şi faptul că expertiza a fost făcută cu întârziere din cauza conducerii INEC. Totuşi, Grigoraş, fost expert al INEC, spune că îşi asumă rezultatul expertizei, care a fost unul corect din punct de vedere ştiinţific.
"Directorul INEC a procedat la contaminarea materială a suportului digital din lucrarea 3.649 din 30.11.2009 a Administraţiei Prezidenţiale (solicitarea de expertizare a filmuleţului apărut în campanie - n.r.) prin inscripţionarea pe suprafaţa acestuia a textului olograf «INEC 1004/09».

În plus, markerul utilizat nu a fost unul adecvat pentru a scrie pe astfel de suporturi digitale, iar la introducerea în plic tuşul s-a întins pe suprafaţa CD-ului, extinzând aria contaminată şi facilitând deteriorarea în timp a suportului digital şi a datelor informatice", scrie Cătălin Grigoraş în cartea sa "Expertiza judiciară a înregistrărilor audio, fotografiilor şi înregistrărilor video", scrisă împreună cu Adrian Petre, ofiţer de poliţie judiciară al DNA. Expertul mai spune că ar fi primit şi o explicaţie de la şeful său de la acel moment privind inscripţionarea necorespunzătoare a CD-ului. Potrivit acestuia, directorul INEC ar fi spus că a inscripţionat CD-ul pentru a nu-l amesteca cu alte suporturi optice. Grigoraş mai spune că a fost nevoit să returneze CD-ul fără să reuşească accesarea şi duplicarea conţinutului său. A semnat adresa de restituire către Preşedinţie împreună cu directorul INEC.

Într-o intervenţie telefonică la Antena 3, directorul INEC, Cristian Dumitrescu, a susţinut că markerul cu care a fost inscripţionat CD-ul face parte din categoria care nu afectează instrumentele de acest fel, este unul "obişnuit", folosit în activitatea curentă a celor care manipulează astfel de documente. El susţine că nu se poate vorbi în nici un caz despre o deteriorare a CD-ului şi că totul este o încercare de promovare a cărţii scrise de Grigoraş.

×
Subiecte în articol: observator