x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce alimente trebuie să consumăm să avem un păr frumos și sănătos

Ce alimente trebuie să consumăm să avem un păr frumos și sănătos

11 Ian 2019   •   18:30

Mulți factori care au legătură cu calitatea părului nostru se bazează pe genetică și vârstă. Dar există lucruri pe care le puteți face pentru a ajuta la creșterea acetuia, precum și pentru a preveni pierderea excesivă a părului.

Urmatoarele 9 alimente sunt de ajutor pentru stimularea creșterii părului:

1. Ouă

Ouăle se află pe lista de alimente sănătoase pentru păr, deoarece conțin o mulțime de proteine și biotină, precum și alți nutrienți precum zincul și seleniul. Foliculii sunt în cea mai mare parte făcuți din proteine și dacă dieta nu asigură suficiente proteine poate determina căderea părului.

Biotina este un nutrient esențial pentru producerea unui anumit tip de proteină numită keratină. Dacă aveți o deficiență de biotină, consumarea unei cantități mai mari poate contribui la îmbunătățirea creșterii părului. Multe suplimente care au ca scop îmbunătățirea calității părului conțin biotină din acest motiv.

2. Fructe de padure

Fructele de pădure sunt un plus fantastic pentru dieta dvs. deoarece conțin anumiți compuși și vitamine care promovează creșterea părului. Una dintre cele mai mari este vitamina C, care are proprietati antioxidante puternice.

Antioxidanții ajută la protejarea foliculilor pilosi de deteriorarea radicalilor liberi, care există în mod natural în organism și sunt legați de îmbătrânire. Corpurile noastre folosesc de asemenea vitamina C pentru a produce colagen, o proteină necesară pentru a preveni fragilitatea părului. În cele din urmă, vitamina C ajută organismul să absoarbă fierul și să prevină anemia, care a fost, de asemenea, legată de pierderea părului.

3. Spanacul

Spanacul este o sursă excelentă pentru substanțe nutritive precum folatul, fierul și vitaminele A și C. Fiecare dintre acestea are un rol în creșterea sănătoasă a părului. Vitamina A ajută în special glandele pielii să producă sebum, o substanță uleioasă care hidratează scalpul și, la rândul său, menține părul sănătos.

Fierul este excelent pentru a ajuta celulele roșii din sânge să transporte oxigen prin organism pentru a ajuta la creșterea și repararea părului. O ceașcă de spanac vă oferă 54% din vitamina A zilnică recomandată, plus 4% din ADR pentru fier pentru femei și 10% din ADR pentru bărbați.

4. Pește gras

Peștii grași, precum somonul, heringul și macroul stimulează creșterea părului datorită concentrației lor de acizi grași omega-3. Un studiu care a inclus 120 de femei care au luat un supliment de ulei de pește plus antioxidanți a constatat că, în medie, părul lor a fost mai dens și că au pierdut mai puțin din acesta.

Un alt studiu a concluzionat că suplimentele de ulei de pește pot reduce semnificativ pierderea părului la femeile cu păr subțire. Dacă nu sunteți un fan al peștilor, un supliment de ulei de pește este o alternativă excelentă. Cu toate acestea, peștele conține și alți nutrienți sănătoși pentru păr, inclusiv proteinele, seleniul, vitaminele D3 și vitaminele B.

5. Cartofi dulci

Cartofii dulci completează lista din cauza beta-carotenului. Acest compus este transformat de organism în vitamina A, despre care știm că ajută la producerea de sebum. Sebumul este esențial pentru sănătatea scalpului și, prin extensie, ajută la menținerea părului hidratat.

Vitamina A poate, de asemenea, să crească rata de creștere a părului și să încurajeze firele mai groase, precum și să împiedice regresarea altor foliculi de păr.

6. Avocado

Avocado conține grăsimi sănătoase împreună cu o cantitate plăcută de vitamina E, plus că sunt doar delicioase. Ca și vitamina C, vitamina E este un antioxidant care este foarte bun în ceea ce privește neutralizarea radicalilor liberi nocivi și promovarea creșterii părului.

Un studiu al persoanelor cu pierdere a parului a constatat că participanții au înregistrat o creștere de 34,5% a părului după opt luni de la administrarea unui supliment de vitamina E.

El joacă, de asemenea, un rol important în protejarea scalpului de stresul oxidativ și de deteriorare, deoarece scalpul uscat sau deteriorat determină adesea scăderea foliculilor de păr activi.

7. Stridiile

Stridiile sunt un aliment recomandat datorită conținutului lor de zinc, dar nu plac tuturor. Acesta se găsește în cantități mari și în alimente cum ar fi carnea roșie, legumele (năutul, lămâia și fasolea), laptele, ouăle, grâul întreg, nucile și semințele.

Zincul este un mineral care susține ciclul de creștere și reparație a părului. Un deficit de zinc a fost legat de o formă de pierdere a părului numită telogen effluvium, care, din fericire, este reversibilă prin introducerea unei cantități mai mari de zinc în dieta.

Fiți conștienți, totuși, că prea mult zinc poate cauza, de asemenea, căderea părului. Obținerea acestuia din alimente este recomandată, deoarece acestea oferă doze mici dar sănătoase, în timp ce suplimentele vă pot supraîncărca.

8. Creveți

Creveții sunt o hrană excelentă pentru părul sănătos, deoarece conțin proteine, vitamine B, zinc, fier și vitamina D. Creveții conțin, de asemenea, o cantitate mică de acizi grași omega-3, în ciuda faptului că sunt foarte slabi în general.

Un deficit de vitamina D3 pare să contribuie la pierderea părului. Puteți să discutați cu medicul dumneavoastră despre administrarea unui supliment de vitamin D - deoarece acesta este un nutrient în primul rând sintetizat ca răspuns la expunerea la soare și tot mai mulți adulți sunt găsiți deficienți deoarece petrecem atât de mult timp înăuntru.

9. Fasole

Dacă sunteți în căutarea soluției de a reduce din carne, dar nu doriți să vă neglijați aportul de proteine, fasolea este o soluție perfectă. Dar, dincolo de o cantitate destul de bună de proteine, boabele furnizează fier, biotină, zinc și acid folic, toate acestea fiind esențiale pentru creșterea sănătoasă a părului. Chiar și mai bine, fasolea este foarte versatilă și destul de accesibilă, astfel încât să puteți mânca mai multă.

Dacă vă confruntați cu pierderea părului, care nu are natură genetică sau hormonală (cum ar fi post-sarcina sau chelie de sex masculin) sau dacă părul crește mult mai lent decât media (0,5 cm pe lună sau 6 cm pe an), dieta poate fi una din cauze. Sursa: telegrafonline

×
Subiecte în articol: alimente par frumos vitamine