x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce crede Dumitru Prunariu despre lansarea SpaceX: Americanii preferă să elimine toate riscurile

Ce crede Dumitru Prunariu despre lansarea SpaceX: Americanii preferă să elimine toate riscurile

30 Mai 2020   •   18:00
Ce crede Dumitru Prunariu despre lansarea SpaceX: Americanii preferă să elimine toate riscurile
Sursa foto: FOTO: Intact Images/Karina Knapek

Singurul român care a ajuns în spațiul cosmic, Dumitru Prunariu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că americanii vor să elimine toate riscurile care pot apărea, după ce lansarea navetei Crew Dragon a fost amânată miercuri din cauza vremii. O nouă tenativă va avea loc sâmbătă.

Dumitru Prunariu a explicat, pentru MEDIAFAX, condiţiile meteo de care are nevoie naveta Crew Dragon pentru o lansare reuşită.

„În primul rând nu trebuie să fie vânt în rafale. Lansarea a fost amânată pe data de 27 din cauza vântului în rafale care nu putea fi prevăzut, când bate, cum bate şi cu ce viteză. În momentul în care racheta se desprinde de pe rampa de lansare, deşi are motoare foarte puternice care o propulsează, traiectoria ei este influenţată de vânt, practic este mutată mai la dreapta sau mai la stânga de rafale şi poate fi destabilizată. În afară de asta, pot fi furtuni. Furtuni cu fulgere, care de asemenea nu sunt de dorit să ajungă pe corpul rachetei. Cât stă pe rampa de lansare există paratrăsnete, se pot manifesta aceste fenomene meteorologice. Dar în momentul în care s-a desprins şi se ridică, până să treacă de stratul de nori, dacă se produce un fulger care să o lovească poate să influenţeze funcţionarea echipamentelor”, a spus Prunariu.

Acesta a precizat că misiunea este extrem de importantă și de aceea amerinacii preferă să elimine toate riscurile care pot apărea.

„Misiunea este extrem de importantă, fiind prima lansare după mai bine de nouă ani, de pe teritoriul american, cu nave americane, cu astronauţi americani, vă daţi seama că este istorică. Atunci se preferă să se elimine toate riscurile care pot apărea”, a mai spus singurul român care a ajuns în spațiu.

O nouă tentativă de lansare a navetei Crew Dragon este programată sâmbătă, la ora 22.20.

Lansarea navetei Crew Dragon ar fi trebuit să marcheze reluarea misiunilor umane de pe teritoriul american. Condiţiile meteo nu au permis desfăşurarea misiunii în siguranţă astfel că tehnicienii au decis să reprogrameze evenimentul pentru sâmbătă.

Mediafax

×
Subiecte în articol: Dumitru Prunariu