x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce fac tensiunea, alcoolul şi depresia

Ce fac tensiunea, alcoolul şi depresia

de Violeta Fotache    |    01 Oct 2009   •   00:00

Neveste hăcuite cu securea, copii de numai doi-trei anişori bătuţi până în pragul morţii de părinţi ori de concubinii acestora, mame care-şi abandonează ori îşi ucid copiii imediat după naştere sunt doar câteva exemple din cazurile de violenţă în familie care au şocat societatea.



Tensiunea familială, consumul de alcool şi depresia sunt factori determinanţi ai acestor infracţiuni, potrivit procurorilor criminalişti. Procurorii criminalişti din Parchetul instanţei supreme, Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică, au făcut o analiză, pe primele şase luni ale acestui an, privind infracţiunile contra vieţii, pe baza celor 450 de dosare finalizate de procurorii criminalişti din ţară, prin trimiteri în judecată. Infracţiuni de mare violenţă, potrivit datelor statistice, aceste tipuri de infracţiuni "exprimă degradarea relaţiilor interpersonale, creşterea gradului de conflictualitate şi au consecinţe majore asupra climatului social şi individual", susţin procurorii criminalişti.

ACTE DE VIOLENŢĂ EXTREMĂ
"Profilul inculpaţilor trimişi în judecată, bărbaţi sau femei, este conturat printr-o serie de trăsături generale şi particulare de personalitate, motivul trecerii la actul violent fiind justificat de factori ca: tensiune familială, consumul de alcool, depresie", se arată în comunicatul emis de Parchetul instanţei supreme. În analiza făcută, procurorii au exemplificat cu trei cazuri. Maria Damian a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului Tribunalului Neamţ, pentru că a încercat să-şi omoare fetiţa, abandonând-o imediat după naştere. Aceasta a ascuns faptul că era însărcinată, a născut la toaleta din curte şi a abandonat fetiţa într-o cutie de carton ascunsă în tufişuri. Din fericire, copilul a fost salvat graţie soţului acestei femei care suferea de "tulburare depresivă". Un alt caz, motivat de tensiunea familială, este cel al fetiţei de doi ani şi şapte luni bătută bestial de Gheorghe Bârlădeanu, concubinul mamei sale, fiindcă fetiţa "mesteca prea încet mâncarea". La spital, unde fetiţa a fost operată în regim de urgenţă, mama a acoperit fapta abominabilă, spunând că minora a fost lovită de un cal. Tot tensiunea familială, dar şi consumul de alcool, l-au determinat la 15 mai a.c. pe Mihai Vică să comită un triplu asasinat, hăcuind cu securea propria soţie şi pe părinţii acesteia. Cearta a pornit de la faptul că inculpatul neavând nici o sursă de venit o perioadă mai lungă de timp, trăia din veniturile soţiei şi ale socrilor, în a căror casă locuia.

×
Subiecte în articol: observator