x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce-i face pe angajatori să-şi mărească în 2012 colectivul

Ce-i face pe angajatori să-şi mărească în 2012 colectivul

de Anca Scarlat    |    Diana Scarlat    |    13 Dec 2011   •   10:55
Ce-i face pe angajatori să-şi mărească în 2012 colectivul

Previziunile arata ca ritmul angajarilor se va mentine pozitiv in primul trimestrul al anului 2012, indicand o crestere considerabila fata de aceeasi perioada a anului trecut, desi se inregistreaza o scadere moderata comparativ cu trimestrul anterior.

Cel mai recent studiu efectuat de Manpower, privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca arata ca Romania sta bine la acest capitol.

'Previziunile de angajare se mentin la un nivel ridicat in sectorul Comertul cu ridicata si cu amanuntul, precum si in regiunea Centru, in pofida incertitudinii care planeaza asupra pietei muncii la nivel global', arata rezultatele Studiului Manpower.

Specialistii mai arata ca cei aflati in cautarea unui loc de munca in Trimestrul 1 al anului 2012 se vor bucura de o prognoza incurajatoare, unu din cinci angajatori fiind, conform Manpower, doritor sa-si creasca volumul de personal in primele trei luni ale lui 2012.

'Intentiile de angajare se mentin la un nivel pozitiv. Cu toate acestea, planurile de angajare se vor diminua, probabil, in primele trei luni ale anului. O astfel de evolutie era de asteptat, data fiind starea de incertitudine generata de climatul economic actual. Angajatorii sunt nevoiti sa-si mentina competitivitatea si deschiderea pe pietele in care activeaza, avand in vedere fluctuatia privind cererea pentru produsele si serviciile lor. Pana la aparitia unor noi semnale clar pozitive, cel mai probabil angajatorii vor ramane rezervati in privinta angajarilor si vor adauga personal doar atunci cand acest lucru este absolut necesar', spune Valentin Petrof, Country Manager al ManpowerGroup Romania.

La nivel regional, Angajatorii din sase dintre cele opt regiuni analizate se asteapta la cresterea numarului de angajari pe parcursul Trimestrului 1 al anului 2012. Cele mai optimiste planuri de angajare sunt raportate de angajatorii din Centru si din Nord-Vest, unde Perspectiva Neta de Angajare se ridica la +15%, respectiv +13%, mai arata studiul.

Cresteri promitatoare ale numarului de angajati sunt anticipate si in regiunea de Vest, in timp ce angajatorii din Nord-Est si Sud-Vest anticipeaza Previziuni de angajare cu valori negative, de -8%.

"Cele mai optimiste perspective de angajare sunt raportate de angajatorii din sectorul Comertul cu ridicata si cu amanuntul si din sectorul Industria prelucratoare, cu Previziuni Nete de Angajare de +15%, respectiv +14%. Angajatorii din sectorul Administratie publica si servicii sociale previzioneaza un climat favorabil angajarilor, cu o Previziune Neta de Angajare de +12%, iar cresteri moderate sunt anticipate in sectorul Constructii, conform angajatorilor, care raporteaza o Previziune de +10%", mai arata studiul.

Specialistii precizeaza si faptul ca angajatorii din trei sectoare de activitate previzioneaza o evolutie negativa privind angajarile, cele mai pesimiste planuri privind oportunitatile de angajare fiind in sectorul Agricultura, vanatoare, silvicultura si pescuit, unde Previziunea se situeaza la valoarea de -6%.

La nivel global, cei aflati in cautarea unui loc de munca se pot astepta la un ritm lent privind agajarile pentru Trimestrul 1 al anului 2012, pe majoritatea pietelor muncii, mai spun specialistii Manpower.

"In ciuda planurilor diminuate privind angajarile, care reflecta provocarile de natura economica si incertitudinea cu care se confrunta angajatorii, previziunile se mentin pozitive in 31 dintre cele 41 de tari in care a fost realizat studiul, rezultatele din Statele Unite, Japonia si India indicand o serie de semnale pozitive', mai arata studiul, specialistii precizand ca optimismul privind angajarile pe piata din China se afla in scadere fata de perioada similara a anului trecut.

"Climatul economic actual contribuie la gradul ridicat de precautie de pe piata muncii la nivel global. Angajatorii din majoritatea tarilor participante la studiul nostru planuiesc sa incetineasca ritmul angajarilor fata de Trimestrul 4 al anului 2011, intrucat problemele privind datoriile din Europa continua sa dea nastere unui climat general de incertitudine', spune Jeffrey A. Joerres, Chairman si CEO al ManpowerGroup.

×
Subiecte în articol: studiu manpower piata muncii 2012