x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce riscă beţivii care se urcă la volan, conform noului Cod Rutier

Ce riscă beţivii care se urcă la volan, conform noului Cod Rutier

16 Oct 2013   •   20:44
Ce riscă beţivii care se urcă la volan, conform noului Cod Rutier

Şoferii depistaţi la volan cu o alcoolemie de peste 0,50 g/l alcool pur în sânge, riscă pedeapsa cu închisoarea de la unu la cinci ani, potrivit reglementărilor din proiectul de lege care modifică şi completează ordonanţa privind circulaţia pe drumurile publice.

"Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,50 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani", informează Ministerul Afacerilor Interne în proiectul de lege afişat pe site-ul instituţiei.

Totodată, conform noului proiect de lege, şoferii nu au voie să conducă autoturisme dacă au o alcoolemie mai mare de 0,20 g/l alcool pur în sânge (peste 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat).

"Se interzice conducerea unui autovehicul sau tramvai pe drumurile publice de către o persoană aflată sub influenţa substanţelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora sau sub influenţa băuturilor alcoolice cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat, respectiv 0,20 g/l alcool pur în sânge", stipulează actul normativ.

De asemenea, şoferii trebuie să se supună recoltării probelor biologice dacă, în urma verificării cu aparatul etilotest, alcoolemia depăşeşte 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat.

×
Subiecte în articol: soferi alcoolemie