x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce scrie presa internaţională despre protestul diasporei de la Bucureşti

Ce scrie presa internaţională despre protestul diasporei de la Bucureşti

10 Aug 2018   •   23:31
Ce scrie presa internaţională despre protestul diasporei de la Bucureşti
Sursa foto: Lucian Alecu

Zeci de mii de români au ieşit în stradă vineri pentru a protesta împotriva guvernului social-democrat în mai multe oraşe din ţară şi în capitala Bucureşti, unde sute de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma ciocnirilor dintre manifestanţi şi forţele de ordine, relatează agenţiile de presă şi media internaţionale.

Reuters scrie - într-un articol cu titlul "Un protest antiguvernamental din România devine violent" - că protestele au fost organizate şi promovate de grupuri de români care trăiesc peste hotare, furioase din cauza corupţiei înrădăcinate, salariilor mici şi tentativelor PSD de a slăbi justiţia într-una dintre cele mai corupte ţări din UE.

În Bucureşti, relatează agenţia, unii protestatari au încercat să-şi facă drum spre clădirea guvernului prin cordonul de securitate, iar alţii au aruncat cu pietre şi sticle spre jandarmi, care au afirmat că grupuri de "provocatori" au fost prezente în piaţă.

Pe măsură ce protestele s-au prelungit după lăsarea serii, oamenii legii au folosit un tun cu apă şi au lansat tot mai mult gaze lacrimogene spre mulţime. În unele înregistrări video postate pe social media pot fi văzuţi poliţişti bătând protestatari non-violenţi care îşi ţin mâinile ridicate, notează Reuters.

Printre protestatarii care au traversat Europa pentru a lua parte la mitingul de la Bucureşti este şi şoferul de camion Daniel Ostafi, de 42 de ani, care s-a mutat în Italia în urmă cu 15 ani în căutarea unui viitor despre care spune că România nu i-l putea oferi familiei sale, relatează Reuters. Alături de el s-a aflat şi Mihai Poduţ, de 27 de ani, un lucrător în construcţii care a plecat din ţară în 2014 şi s-a stabilit în Franţa, apoi în Germania.

Ei s-au alăturat miilor de protestatari care au agitat steaguri ale României şi ale UE sub un soare arzător, scandând "Partid de hoţi" şi cerând demisia guvernului. Pe clădirile din jurul pieţei au fost proiectate mesajele "Noi suntem poporul" şi "Fără violenţă".

Agenţia mai scrie că între 3 şi 5 milioane de români muncesc şi trăiesc în străinătate, potrivit Băncii Mondiale, sau circa un sfert din populaţia totală a României. Ei au trimis acasă puţin sub 5 miliarde de dolari anul trecut, o infuzie vitală pentru comunităţile rurale dintr-una dintre cele mai sărace ţări din UE.

"Am plecat pentru a le asigura copiilor mei o viaţă mai bună, care nu era posibilă atunci aici", a spus Ostafi. "Din nefericire, încă nu este posibil, oamenii care ne guvernează nu sunt calificaţi şi sunt corupţi", a declarat el pentru Reuters, adăugând că speră că la următoarele alegeri parlamentare prezenţa la vot va fi mai mare.

În faţa sediului guvernului au avut loc cu regularitate proteste după ce social democraţii au preluat puterea şi au încercat să decriminalizeze mai multe infracţiuni de corupţie. În cursul acestui an, politicienii de la putere au adoptat în parlament schimbări la codurile penale care au suscitat preocupări ale Comisiei Europene, Departamentului de Stat din SUA şi a mii de magistraţi. Aceste schimbări aşteaptă acum verdictul Curţii constituţionale care a fost sesizată în mai multe rânduri.

România este unul dintre cele mai corupte state din UE şi Bruxellesul şi-a menţinut monitorizarea specială asupra sistemului său de justiţie, mai scrie Reuters.

Mai mulţi politicieni din coaliţia de la guvernare au luat în derâdere protestele, afirmând că nu înţeleg de ce ar protesta românii din diaspora.

"Aproape tot sectorul public funcţionează prost, trebuie schimbat complet şi înlocuit cu oameni capabili. Le-aş cere politicienilor de la putere să facă schimb de locuri cu noi, să muncească ca noi şi să vadă cum este", a afirmat Poduţ.

France Presse relatează despre eveniment într-un articol cu titlul "România: gaze lacrimogene şi un tun cu apă folosite pentru dispersarea unei manifestaţii a expatriaţilor". Agenţia franceză scrie că zeci de mii de români, printre care numeroşi expatriaţi, au manifestat vineri la Bucureşti împotriva guvernului de stânga.

O mie de jandarmi şi de poliţişti au intervenit pentru a evacua Piaţa Victoriei, teatrul ciocnirilor provocate, potrivit jandarmeriei, de "membri ai galeriilor cluburilor de fotbal".

Aproape 250 de persoane au avut nevoie de îngrijiri după ce au inhalat gaze iritante şi lacrimogene, în timp ce în jur de zece jandarmi au fost răniţi de pietrele şi sticlele aruncate de protestatari, potrivit serviciilor de urgenţă citate de AFP.

Cu maşina, cu trenul sau cu avionul, mii de persoane au venit din mai multe ţări din Europa, chiar din SUA şi Canada, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de "absenţa progresului" în ţara lor natală.

"Demisia", "Hoţii", "Nu plecăm", au scandat protestatarii, agitând drapele ale României şi ale ţărilor din care au venit.

Ştefan şi Ileana Anghel, ambii de circa 40 de ani, au traversat Europa cu maşina pentru a participa la această manifestaţie.

"Din nefericire, nimic nu s-a schimbat în România. Ne-ar plăcea să vedem drumuri şi şcoli moderne şi mai ales să nu trebuiască să dăm mită în stânga şi-n dreapta", a declarat pentru AFP Ileana, care, ca şi soţul ei, lucrează în regiunea Alicante din Spania.

Vlad, în vârstă de 60 de ani, şi soţia lui, au venit de la New York, unde trăiesc de 30 de ani, pentru această "sărbătoare a diasporei".

"Corupţia şi deturnarea de fonduri spre profitul guvernelor, iată ce mă deranjează", a spus Vlad, care lucrează în sectorul imobiliar. "O forţă este pe cale să se nască în acest loc, sperăm că mesajul nostru va fi auzit", a adăugat el.

În jur de patru milioane de români, dintr-o populaţie de 20 de milioane, lucrează în străinătate. În 2017, ei au trimis familiilor lor rămase în România 4,3 miliarde de euro, respectiv aproape 2,5% din PIB-ul ţării, una dintre cele mai sărace din UE.

Petre, un inginer în retragere, doreşte ca "această ţară să nu mai fie condusă de o persoană condamnată. Merităm mai mult decât asta", a spus el, referindu-se la preşedintele Partidului social-democrat Liviu Dragnea, care a primit în iunie o condamnare de trei ani şi jumătate în primă instanţă într-un caz de angajări fictive.

Considerat adevăratul şef al guvernului, Liviu Dragnea este împiedicat să ocupe postul de premier de o condamnare din 2016 la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală, notează AFP.

De la revenirea sa la putere la sfârşitul lui 2016, PSD-ul a lansat o vastă reformă a justiţiei care ameninţă independenţa magistraţilor şi vizează să le permită responsabililor politici să scape de urmărirea penală, susţin criticii acestor măsuri.

Adoptată în mai multe etape, această reformă a suscitat un val de contestare de o amploare fără precedent de la căderea regimului comunist în 1989, cu aproape jumătate de milion de persoane în stradă în februarie 2017.

Luna trecută, majoritatea de stânga a obţinut de altfel demiterea şefei Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, care a obţinut în ultimii ani succese notabile în lupta împotriva acestui flagel, elogiate de Bruxelles, mai scrie AFP.

Financial Times titrează că "Un protest antiguvernamental din România se termină în violenţă", menţionând că aproape 250 de oameni au fost răniţi după ce protestatarii au avut mai multe ciocniri cu poliţia.

Potrivit site-ului FT, circa 100.000 de protestatari au venit în Piaţa Victoriei, solicitând demisia guvernului social-democrat. Ei au criticat ceea ce au numit tentative de a slăbi statul de drept, printre care şi demiterea principalului procuror anticorupţie în urmă cu o lună.

Financial Times menţionează că protestul a început paşnic, dar a degenerat atunci când manifestanţii au încercat să străpungă cordonul din faţa guvernului, iar poliţia a răspuns în forţă, utilizând în cele din urmă gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.

"Expaţii români pun în scenă un imens protest antiguvernamental la Bucureşti", scrie Washington Post, care preia relatarea evenimentului făcută de Associated Press.

AP menţionează că unii participanţi au intrat în conflict cu poliţia când au încercat să spargă cordonul din jurul guvernului şi precizează că mai multe persoane au fost reţinute. Poliţia a folosit în repetate rânduri gaze lacrimogene şi, seara târziu, un tun cu apă.

"Un protest a zeci de mii de oameni împotriva corupţiei din România duce la violenţă", scrie şi New York Times, care estimează numărul participanţilor la manifestaţie la 100.000.

"Vrem democraţie şi legi care apără cetăţenii, nu politicienii", a declarat Moise Mărăcine, de 33 de ani, care a venit cu avionul din Marea Britanie, unde trăieşte şi are propria afacere.

La rândul lui, Stelian Onchioiu, de 43 de ani, care lucrează la Dublin ca şofer, a declarat pentru New York Times că vrea să se întoarcă în ţară "pentru că vreau să schimb sistemul din România". După un deceniu în armată, românul spune că trăieşte de doi ani în Irlanda. "Este important să ne întoarcem", a spus el. "Este prea multă corupţie", a adăugat Stelian Onchioiu.

New York Times menţionează că unii dintre protestatari au aruncat cu sticle şi pietre în jandarmi şi că tensiunile au crescut în intensitate în cursul nopţii. Publicaţia mai notează că la puţin timp după ora locală 23.00, forţele de securitate au început să-i disperseze cu forţa pe protestatari din Piaţa Victoriei.AGERPRES

×