x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce se întâmplă cu PREŢUL GAZELOR, de la 1 octombrie

Ce se întâmplă cu PREŢUL GAZELOR, de la 1 octombrie

26 Aug 2014   •   18:24
Ce se întâmplă cu PREŢUL GAZELOR, de la 1 octombrie

Statul român îşi rezervă dreptul de a amâna aplicarea calendarului de liberalizare a gazelor naturale pentru populaţie până la rezolvarea unui diferend cu Comisia Europeană, astfel că scumpirea programată pentru 1 octombrie 2014 nu va mai avea loc, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie.

Luni, o delegaţie guvernamentală condusă de ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, a avut consultări, la Bruxelles, cu reprezentanţii Comisiei Europene (Direcţia Generală Energie) în legătură cu aspecte naţionale şi regionale din domeniul gazelor naturale.

'Există însă şi o divergenţă majoră cu Direcţia Generală Întreprinderi (DG Enterprise) a Comisiei Europene, referitoare la o presupusă interdicţie privind exportul de gaze naturale din România. Am cerut implicarea Direcţiei Generale Energie în soluţionarea acestui diferend, fapt care a fost acceptat. Am informat că, până la soluţionarea acestei situaţii, statul român îşi rezervă dreptul de a amâna aplicarea calendarului de liberalizare a gazului natural pentru populaţie. În consecinţă, intenţionăm să nu punem în aplicare creşterea preţului la gazul domestic agreată de Guvernul Boc cu Comisia Europeană pentru data de 1 octombrie ac', a declarat Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, citat în comunicat.

Potrivit calendarului de liberalizare asumat de România în 2012 în faţa FMI şi a Comisiei Europene, gazele pentru populaţie ar fi trebuit să se scumpească cu 3% la 1 octombrie 2014.

Totodată, discuţiile de luni de la Bruxelles au mai vizat situaţia Rusia-Ucraina, interconectarea României cu statele din vecinătate, potenţialul resurselor din Marea Neagră, abordarea Comisiei Europene în privinţa gazelor de şist, precum şi procedura de infringement a Comisiei Europene în privinţa exporturilor de gaze naturale.

'Consultările au fost bune şi pe viitor am vrea să le organizăm mai des. Directorul General al Direcţiei Generale Energie, domnul Dominique Ristori este o persoană foarte profesionistă şi serioasă. Avem multe puncte de vedere şi abordări comune cu oficialii Comisiei Europene', a mai precizat Nicolescu, în comunicat.

×
Subiecte în articol: pret gaze gaze naturale