x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce se poate face cu algele de pe plaje

Ce se poate face cu algele de pe plaje

de Alexandru Nastase    |    15 Aug 2008   •   00:00
Ce se poate face cu algele de pe plaje

IDEI ● Cum au folosit alte ţări plantele moarte de la malul mării
Algele. Le vedem în fiecare an la mare, indiferent de staţiune. Zac nestrînse de pe plaje. Ne provoacă silă din cauza mirosului. În vreme ce la noi autorităţile, nepăsătoare, le lasă pe plaje, în Occident s-au găsit soluţii practice şi ingenioase pentru alge.



IDEI ● Cum au folosit alte ţări plantele moarte de la malul mării
Algele. Le vedem în fiecare an la mare, indiferent de staţiune. Zac nestrînse de pe plaje. Ne provoacă silă din cauza mirosului. În vreme ce la noi autorităţile, nepăsătoare, le lasă pe plaje, în Occident s-au găsit soluţii practice şi ingenioase pentru alge.

Deşi e luna concediilor, multe dintre staţiunile de pe litoralul românesc al Mării Negre nu se ridică la standardele corespunzătoare. Pe lîngă problemele inerente, tipice pentru România, există ceva care ne deranjează foarte tare pe plajă: algele. Zac zile în şir, nestrînse, sufocînd turiştii cu mirosul lor. În multe cazuri, atunci cînd sînt strînse, algele ajung direct la groapa de gunoi. Autorităţile române ştiu prea puţine despre felul în care aceste organisme sînt folosite în ţări din vestul Europei şi din Statele Unite. Acolo, algele se folosesc intens la fertilizarea solului grădinilor, fermelor (Seaweed Garden Fertilizer). Agricultorii britanici îl consideră unul dintre cele mai bune îngrăşăminte. În magazinele de specialitate din România, astfel de îngrăşăminte nu prea există, iar preocuparea este numai la nivel de seminarii şi conferinţe.

BIOCOMBUSTIBILI. Dacă societatea este mai dezvoltată, algele sînt folosite pentru obţinerea biocombustibililor. Un carburant produs din plante, care să fie chimic identic cu ţiţeiul, dar care să nu contribuie, atunci cînd este ars, la încălzirea globală şi care, spre deosebire de alţi biocombustibili, nu are nevoie de teren agricol pentru a fi produs, părea prea mult pentru a fi adevărat. Cu toate acestea, americanii, britancii, francezii, canadienii şi australienii au anunţat că au descoperit şi creat o astfel de substanţă. Este vorba despre un biocombustibil produs din alge marine, denumit "verde crud", datorită culorii. Cel mai nou tip, Sapphire Energy, ecologic, este produs de o firmă din San Diego, Statele Unite. Biocombustibilul poate fi folosit drept carburant pentru maşini şi avioane. În timpul arderii, acest carburant eliberează în atmosferă dioxidul de carbon absorbit de plante în timpul vieţii, ceea ce face ca întregul proces să fie neutru din punctul de vedere al carbonului. Investitorii sînt deja interesaţi de această invenţie: Sapphire a înregistrat în ultimele săptămîni o creştere de capital de 50 de milioane de dolari, cea mai mare infuzie venind din partea companiei britanice Wellcome Trust. Cercetătorii americani sînt încă sceptici la produs şi au anunţat că au nevoie de mai mult timp pentru teste.

ŢINTE. Uniunea Europeană şi-a fixat drept ţintă pentru anul 2020 ca 10% din combustibilii folosiţi pe teritoriul său să fie bio. Ţinta a stîrnit vii controverse atît la nivelul guvernelor, cît şi la nivelul organizaţiilor de mediu care au arătat că producerea biocombustibililor dăunează foarte grav plantei, în loc să contribuie la salvarea ei. Practic, păduri, mlaştini şi lacuri sînt distruse pentru a face loc lanurilor de culturi, ceea ce contribuie la încălzirea globală, în loc să îi atenueze efectele.

×
Subiecte în articol: verde! algele