x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce spun agențiile de rating despre demisia premierului Victor Ponta

Ce spun agențiile de rating despre demisia premierului Victor Ponta

04 Noi 2015   •   16:34
Ce spun agențiile de rating despre demisia premierului Victor Ponta
Sursa foto: Oana Pavelescu

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings consideră că demisia premierului Victor Ponta nu va avea un impact semnificativ asupra perspectivei "stabile" asociată ratingului de ţară, a declarat pentru AGERPRES Kit Ling Yeung, Associate Director la Fitch Ratings.

"Nu ne aşteptăm ca demisia primului-ministru să aibă un impact semnificativ asupra perspectivei ratingului deoarece factorul cheie care influenţează ratingul, după cum am subliniat în ultimul nostru raport din luna august, este legat de o eventuală relaxare fiscală care ar pune în pericol stabilitatea finanţelor publice sau stabilitatea macroeconomică", afirmă Kit Ling Yeung.

Analistul precizează că perspectiva stabilă atribuită de Fitch preconizează o anumită relaxare fiscală în perioada 2016-2017 având în vedere Codul Fiscal adoptat recent. Dat fiind consensul puternic manifestat de toate partidele în septembrie, atunci când a fost adoptat Codul, Fitch nu se aşteaptă ca documentul să fie modificat.

"Fitch consideră că şansa de a avea alegeri anticipate este puţin probabilă, în acest moment, având în vedere că ne aflam deja în ciclul electoral pentru alegerile parlamentare din 2016", a afirmat Kit Ling Yeung.

Fitch se aşteaptă în continuare la o creştere economică a României, în medie, de 3,6% pentru perioada 2016-2017.

În luna august, Fitch a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung, în valută şi în monedă locală, la BBB-/BBB, cu perspectivă stabilă.

"Reconfirmarea rating-ului şi perspectivei stabile a României e susţinută de situaţia foarte bună a finanţelor publice, ţara noastră poziţionându-se favorabil comparativ cu statele din regiune cu acelaşi rating, cu o proiecţie a deficitului bugetar pentru 2015 de -1,8% din PIB, sub nivelul de -2,5% înregistrat în cazul statelor cu rating BBB şi cu un nivel al datoriei publice de 40,6% din PIB, de asemenea sub nivelul de 43,1% aferent statelor cu acelaşi rating. În acelaşi timp, un alt factor de susţinere a reafirmării ratingului şi perspectivei pentru România îl reprezintă aşteptările pozitive privind creşterea economică în următorii trei ani", preciza Ministerul Finanţelor într-un comunicat transmis la finele lunii august.

Sursa: AGERPRES 

×