x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce trebuie sa facem ca ziua petrecută la ştrand să fie una plăcută şi fără incidente neplăcute

Ce trebuie sa facem ca ziua petrecută la ştrand să fie una plăcută şi fără incidente neplăcute

20 Iul 2015   •   11:33
Ce trebuie sa facem ca ziua petrecută la ştrand să fie una plăcută şi fără incidente neplăcute
Sursa foto: Lucian Alecu/Intact Images

În perioada verii, cei care nu merg la mare pot alege să petreacă zilele caniculare la ştrand. E un loc unde pot face plajă şi pot înota, bucurându-se de soare şi apă. Există anumite reguli de bună cuviinţă care trebuie respectate la ştrand.

De obicei, la ştrand fiecare persoană primeşte o cheie de la un vestiar unde îşi schimbă hainele şi le lasă în siguranţă, pentru a nu aglomera locul de plajă. La plajă se merge doar cu un prosop, loţiune de protecţie solară, ochelari de soare, ceva de citit.

Dacă aveţi telefon mobil, nu veţi purta conversaţii prea lungi şi nu veţi vorbi tare, pentru că nu este nimeni obligat să asculte fără să vrea problemele personale ale celorlalţi. Aceeaşi regulă se aplică şi în cazul celor care au un dispozitiv la care ascultă muzică. E permis să fie folosit doar dacă aveţi căşti.

La sosire veţi ocupa un singur şezlong, nu veţi ocupa şi şezlonguri şi pentru prietenii care urmează să vină. Dacă doriţi să staţi alături de aceştia, e preferabil să vă întâlniţi înainte de a intra la ştrand şi abia apoi să alegeţi şezlonguri alăturate.

Dacă mâncaţi un sandviş, un fruct sau beţi apă, suc ori bere, aruncaţi ambalajul de la mâncare şi sticla/doza din care aţi băut la coşul de gunoi. În niciun caz nu veţi merge la ştrand cu geanta frigorifică plină cu mâncare şi băutură şi nu veţi întinde o masă câmpenească. Aţi venit la ştrand, nu la picnic.

Înainte de a intra în bazin pentru a înota, treceţi pe la duşuri, nu intraţi în bazin transpiraţi sau cu loţiunea de plajă pe corp. În acest fel se va păstra cât mai curată apa din bazin.

Când mergeţi în bazin sau la toaletă nu vă lăsaţi obiectele personale aruncate la întâmplare. Este indicat să purtaţi papuci când mergeţi pe marginea bazinului sau prin incinta ştrandului. Renunţaţi la papuci doar când intraţi în apă. Este mai igienic.

Dacă nu sunteţi buni înotători, nu intraţi în bazinul cel mai adânc. La ştrand sunt bazine pentru înotători, mai adânci, bazine de adâncime medie şi bazine pentru copii.

În bazinele unde se practică înotul ca sport, nu ca relaxare este posibil să fie obligatorie purtarea căştii, pentru a nu se înfunda filtrele de scurgere a apei cu fire de păr.

Bazinul nu e loc de joacă, deci nu veţi sări în apă decât în zona prevăzută cu trambulină.

Dacă mergeţi la ştrand cu copii, trebuie să-i supravegheaţi. Ideal este să intre în bazinul special pentru copii, care de obicei e prevăzut şi cu tobogan şi e mai distractiv pentru ei. Dacă sunt mai mari şi au învăţat să înoate îi puteţi lua în bazinul pentru adulţi, dar nu-i veţi lăsa singuri.

La orice ştrand există toalete şi este obligatoriu să le folosiţi. Nu permiteţi nici copiilor să confunde bazinul cu toaleta, iar dacă este vorba despre copii foarte mici, le veţi pune un scutec de unică folosinţă înainte de a-i duce în apă.

În tot ceea ce faceţi, ţineţi cont să nu-i deranjaţi pe cei din jur, pentru că bunul simţ nu intră în vacanţă vara şi nici nu are zi liberă sâmbăta sau duminica. Ţineţi cont de regulamentul afişat la intrarea în ştrand.

Nu uitaţi regulile de politeţe în discuţiile cu personalul ştrandului. Salutaţi la venire şi la plecare, mulţumiţi întotdeauna dacă aţi cerut o informaţie sau aţi solicitat un serviciu.

×
Subiecte în articol: ştrand cun ne purtam la strand