x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ceauşescu, votat postum

Ceauşescu, votat postum

de Aniela Nine    |    27 Iul 2010   •   00:00

Dacă Ceauşescu ar participa la alegerile prezidenţiale, alături de alţi lideri ai partidelor politice, ar fi votat de 41% dintre subiecţii unui sondaj de opinie realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES). În schimb, 52% dintre subiecţi spun că nu i-ar acorda votul, iar 5% nu ştiu dacă ar pune sau nu ştampila în dreptul numelui lui Ceauşescu.

Dintre cei care l-ar vota, 49% provin din mediul rural, iar 33% din mediul urban. Dacă ar candida, Ceauşescu ar avea cei mai mulţi votanţi în Moldova (48%) şi în partea de sud a ţării, Bucureşti şi Dobrogea (43%). Cei mai puţini votanţi ai lui Ceauşescu (35%) ar proveni din Transilvania şi Ardeal. Concluziile aceluiaşi sondaj mai relevă că 49% dintre români consideră că Nicolae Ceauşescu a fost un conducător bun, 15% cred că a fost rău, iar 30% cred că nu a fost nici bun, nici rău. Mai mult, românii, conform rezulatelor sondajului, regretă sfârşitul pe care l-a avut cuplul Ceauşescu: 71% dintre cetăţenii chestionaţi spun că Nicolae Ceauşescu nu şi-a meritat soarta, în timp ce 23% cred că şi-a meritat-o, iar alte şapte procente nu ştiu sau nu răspund. Doar 13% dintre români spun că ar fi fost de acord cu condamnarea la moarte a soţilor Ceauşescu, dacă ar fi făcut parte din completul de judecată, în timp ce 84% nu ar fi de acord ca fostul dictator şi soţia sa să primească pedeapsa capitală, iar 3% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

Nu la fel stau lucrurile atunci când românii au fost întrebaţi despre Elena Ceauşescu. 67% dintre subiecţi au spus că Elena Ceauşescu a fost un conducător rău, doar 9% spun că a fost bun, iar 15% cred că nu a fost nici bună, nici rea ca lider politic.

De asemenea, 80% dintre cei intervievaţi cred că cei doi conducători nu au avut un proces corect, 11% cred că procesul a fost corect, în timp ce 9% nu ştiu. 68% spun că aceia care l-au condamnat pe fostul lider PCR trebuie pedepsiţi. Cât priveşte nivelul de trai, 63% dintre români cred că oamenii trăiau mai bine în comunism, 23% spun că trăiau mai rău, 9% că trăiau la fel, 6% nu ştiu sau nu răspund. În schimb, 57% dintre subiecţi spun că nu regretă căderea comunismului, în timp ce 37% se declară nostalgici ai regimului. Sondajul a fost realizat de IRES în perioada 21-23 iulie, pe un eşantion de peste 1.460 de persoane, şi are o eroare de +/- 2,7%.

×
Subiecte în articol: observator