x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cedările puterii. Rând pe rând, Băsescu şi Guvernul au încercat fără rezultat să cumpere bunăvoinţa protestatarilor

Cedările puterii. Rând pe rând, Băsescu şi Guvernul au încercat fără rezultat să cumpere bunăvoinţa protestatarilor

de Elena Stan    |    Magda Marincovici    |    Gabriela Antoniu    |    23 Ian 2012   •   21:00
Cedările puterii. Rând pe rând, Băsescu şi Guvernul au încercat fără rezultat să cumpere bunăvoinţa protestatarilor

De la izbucnirea protestelor in urma cu 11 zile, puterea a tot incercat prin diverse decizii sa cumpere bunavointa protestatarilor si sa-i bage in casa, ca nu da bine la extern sa se strige 'Jos Basescu!, Jos Boc!' sau 'Vrem alegeri anticipate!'. Primul pas a fost facut de seful statului chiar in ziua cand protestele stateau sa inceapa.

Traian Basescu a tras concluzia ca multi dintre romani nu vor legea sanatatii. Si, culmea, presedintele a cedat. Suspect de repede, el a cerut Guvernului sa retraga de urgenta legea sanatatii, o lege conceputa la Cotroceni, o lege care are o miza uriasa in privinta accesului baietilor destepti la miliardele de euro ale asiguratilor. La scurt timp, domnul Basescu face un alt gest care ne pune pe ganduri.

Dupa ce l-a facut, in vazul si auzul romanilor, dusmanul legii sanatatii, comunist si stangist, Traian Basescu insusi l-a sunat pe doctorul Raed Arafat. Si iata doctorul Arafat este subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, iar Andrei Georgescu, care fusese pus repede in locul sau, sa nu se raceasca scaunul din minister, a facut cale intoarsa la Spitalul Universitar din Capitala.

Primavara la arabi, liniste la Cotroceni
Nu acelasi lucru a facut in prima sa iesire publica de la izbucnirea pro­tes­telor, dar a dat semne ca-l fra­man­ta. Joia trecuta, el a tinut un discurs, ce-i drept cam adormitor, in fata di­plo­­matilor straini acreditati la Bu­cu­resti, in care nu a facut altceva decat sa vorbeasca despre funie in casa span­zuratului. Nu a suflat o vor­ba despre manifestatiile-maraton care au cuprins Romania, ci a prefe­rat sa vor­beasca despre dictaturile alto­ra si sa-i laude pe cei care au avut cu­ra­jul sa le infrunte. El le-a spus di­plo­ma­tilor straini ca 'primavara ara­ba' este eve­nimentul politic cel mai important al anului 2011, 'un mo­ment de cotitura istorica si o sansa imen­sa pentru regiune' care 'ne-a ofe­rit oca­zia de a retrai momentul eu­foriei produse acum mai bine de 20 de ani de ca­derea dictaturilor din Europa de Est'.

Taxa auto suspendata pana in 2013
Protestele din ultimele 11 zile din Capitala si din tara au determinat autoritatile sa suspende pentru un an taxa auto pentru masinile inmatriculate in Romania inainte de 1 ia­nuarie 2007. Intrebat daca suspendarea taxei auto are legatura cu protestele din ultimele zile, Laszlo Borbely, ministrul Mediului, a spus ca 'suspendarea taxei pentru prima vanzare a masinilor vechi reprezinta o decizie politica luata intr-un moment bun'. 'Nu stiu. Fiecare o sa considere daca este o victorie sau nu este. Este o decizie politica pe care ne-o asumam', a spus Borbely.

Motivul invocat de Borbely a fost ca, desi noua taxa a fost anuntata cu mai multe luni in urma, proprietarii de masini vechi nu au inteles complet sistemul si nu au avut, astfel, timp suficient sa isi vanda autovehiculele. Un alt argument a fost acela ca foarte multe persoane vor sa vanda masinile vechi, insa taxa pe care trebuie sa o achite cumparatorul depaseste de multe ori valoarea autovehiculului. Borbely pare cuprins de amnezie. Acum zece zile, ministrul ne explica cum romanii au avut suficient timp la dispozitie pentru a se descotorosi de masinile vechi.

'Toata lumea stia inca din luna august (2011 – n.r.) si cred ca de cel putin o suta de ori am spus lucrul acesta, ca va fi introdusa o taxa noua. Cei care voiau sa-si vanda masinile inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007 au avut la dispozitie cinci luni sa faca acest lucru daca nu voiau sa plateasca. Noi n-am impus de pe o zi pe alta aceasta taxa', declara Borbely in data de 13 ianua­rie, cu cateva ore inainte de inceperea protestelor din Capitala. Acum, Borbely face un exercitiu de PR si propune chiar el reanalizarea legii. 'Ministrul a cerut reanalizarea Legii privind taxa auto si amanarea cu aproximativ un an, pana la 1 ianuarie 2013, a articolului care impune plata taxei de prima vanzare pentru masinile inregistrate inainte de 1 ia­nuarie 2007', potrivit Mediafax. Pro­punerea a fost avansata in sedinta de luni a coalitiei si ar urma sa fie introdusa prin ordonanta de urgenta miercuri, 25 ianuarie.

Baconschi, sacrificat
Cand toata lumea se astepta mai pu­tin, chiar si liderii PDL, premierul Boc a trantit bomba in Parlament. A doua pe ziua de ieri dupa taxa auto. Si anume ca l-a demis din functie pe mi­nistrul de Externe, Teodor Baconschi, vinovat de epitetele cu care si-a impanat creatiile artistice de pe blog, inspirate de protestatari. Minis­trul a primit vestea demiterii de la Boc prin SMS, Baconschi fiind la Bru­xelles, la Consiliul de Afaceri Ex­ter­ne. Acum o saptamana, Baconschi a scris, in contextul protestelor care cuprinsesera tara si Capitala, ca 'un lucru devine din ce in ce mai clar pentru toti romanii de bine. A inceput in­clestarea pe viata si pe moarte intre for­tele trecutului si proiectul unei noi Ro­manii. Opozitia si-a activat in sfar­sit intreg arsenalul mostenit de la Ana Pau­ker, Teo, Luca si Dej: derbedei ina­rmati, dezinformare, propaganda urii(...) Optiunea e simpla: re­for­ma, responsabilitate, siguranta sau re­gres,
po­pulism, domnia batei. Ale­ge­rea o va face insa Romania vredni­ca, Romania care munceste, Romania insetata de viitor, nu mahalaua vio­lenta si inepta inco­lo­­nata, ca mi­ne­rii odinioara, in spa­te­le mostenito­ri­lor Securitatii'. Nu era prima creatie li­terara de acest gen. In octombrie anul trecut, Baconschi mai scotea una: pentru victoria in alegerile din 2012 este important ca PDL 'sa se po­zitioneze pe esi­chie­rul politic ca prin­cipal partid de centru dreapta' si sa fie sustinut de 'Romania care lu­creaza, nu de Romania care cerseste'.

Teodor Baconschi a fost investit ca ministru al Afacerilor Externe la 23 decembrie 2009. La acea vreme, el nu era inregimentat politic, insa ulterior s-a inscris in PDL, iar la congresul din mai 2011 a fost ales prim-vice­pre­se­din­te al partidului. Atunci, el a tinut cele­brul discurs, in care le pro­mitea de­mocrat-liberalilor aducerea unui milion de voturi din diaspora. Mai tarziu, el propunea un proiect de lege care reglementa votul ro­ma­nilor din strainatate.

×