x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CEDO a refuzat să primească copia dosarului Revoluţiei

CEDO a refuzat să primească copia dosarului Revoluţiei

30 Sep 2009   •   00:00

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a refuzat să primească întregul dosar al Revoluţiei din 1989, astfel că maşina Ministerului Afacerilor Externe (MAE) cu care documentele au plecat către Strasbourg se întoarce la Bucureşti.

"Maşina cu fotocopii a ajuns pe 28 septembrie la CEDO. Curtea a refuzat să le primească, făcând trimitere la scrisoarea din 6 iulie 2009, prin care anunţa oficial că nu doreşte tot dosarul, şi a solicitat autorităţilor române să asigure avocaţilor reclamanţilor acces la documentele cauzei", precizează, miercuri, MAE.

Ministerul afirmă că fotocopiile documentelor din dosarul Revoluţiei au fost trimise la CEDO "pentru a elimina orice urmă de suspiciune în legătură cu transparenţa şi cu corectitudinea abordării în această cauză, precum şi pentru a respecta poziţia de deschidere a autorităţilor române". Totuşi, MAE afirmă că Agentul Guvernamental la CEDO a informat constant atât pe preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, cât şi celelalte instituţii ale statului şi presa în legătură cu faptul că, dată fiind complexitatea cauzei, CEDO a renunţat la solicitarea iniţială privind trimiterea întregului dosar şi a cerut până în prezent doar parţial dosarul Revoluţiei, existând posibilitatea ca ulterior să mai solicite alte documente.

MAE a trimis dosarul revoluţiei la CEDO în contextul unui proces intentat statului român de Asociaţia condusă de Mărieş şi de acesta în nume personal, petenţii invocând încălcarea principiului soluţionării unei cauze într-un interval de timp rezonabil.

Aflat, conform spuselor sale şi unor documente medicale prezentate în mai multe conferinţe de presă, în greva foamei de aproximativ două luni, Teodor Mărieş afirma recent că are suspiciuni în legătură cu transportul documentelor de la MAE la CEDO de la Strasbourg, atâta timp cât ministerul refuză să dea detalii despre traseul maşinii, dar şi în contextul în care documentele ar fi plecat desigilate. Mărieş a vorbit şi despre dispariţia unei ştampile, lăsând să se înţeleagă că nu exclude ca maşina MAE să fi făcut vreo oprire în care "cineva să umble la acte".

Asociaţia 21 Decembrie solicită o copie a dosarului Revoluţiei din 1989, primind deja, din partea CEDO, circa 40.000 de file pe care instanţa europeană le-a cerut în timpul procesului dintre organizaţie şi statul român.

Clic aici pentru precizările MAE!

Mediafax

×
Subiecte în articol: observator