x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CEDO dă o lecţie usturătoare CSM

CEDO dă o lecţie usturătoare CSM

06 Feb 2013   •   20:22
CEDO dă o lecţie usturătoare CSM

Potrivit luju.ro, pe 29 noiembrie 2011, CEDO a publicat decizia potrivit căreia a declarat ilegală percheziţia dispusă la locuinţa soţilor Birsan. “Considerând că percheziţia efectuată în 6 octombrie 2011 la domiciliul Domnului şi Doamnei Bîrsan în România a violat imunitatea judecătorului Bîrsan atât în ceea ce îl priveşte, cât şi în ceea ce o priveşte pe soţia sa”, se arată în decizia CEDO. Iniţial, Corneliu Liviu-Popescu, avocatul familiei Bîrsan, a încercat zadarnic să-i convingă pe membrii CSM că au comis o ilegalitate.

Plângerea prealabilă a soţilor Bîrsan a fost respinsă de CSM. Mai mult, avocatul Liviu Popescu i-a avertizat pe membrii CSM că CEDO de la Strasbourg a decretat ca ilegală percheziţia domiciliară, de vreme ce a fost făcută cu violarea imunităţii. Potrivit luju, în timpul pledoariei maestrului Popescu, membrii CSM s-au arătat plictisiţi de pledoarie. Judecătorii Cristi Dănilleţ şi Adrian Neacşu zâmbeau şi mustăceau, preşedintele de atunci al CSM, Alina Ghica, bătea absentă ceva pe laptop.

Înalta Curte a anulat în mod irevocabil Hotărârea Secţiei de judecători a CSM prin care s-a avizat percheziţia DNA la domiciliul judecătorilor Corneliu şi Gabriela Bîrsan. Percheziţia DNA efectuată de procurorul Viorel Cerbu este consfinţită ca un abuz. Membrii CSM vor plăti daune morale judecătorului român la CEDO. 

După ce DNA, mână în mână cu CSM, şi cu judecătoarea Geanina Arghir, de la Secţia Penală a ÎCCJ, a cerut, avizat şi dispus o percheziţie vădit ilegală la locuinţa soţilor Bîrsan din comuna Snagov, în data de 6.10.2011, în condiţiile în care ambii judecători se bucurau de imunitate diplomatică, ÎCCJ a decis la data de 31 ianuarie 2013 să anuleze în mod irevocabil Hotărârea CSM nr. 765 din 6.10.2011, prin care s-a încuviinţat percheziţia cerută de procurorul DNA Viorel Cerbu, arată lumeajustitiei.ro.

Efectul acestei decizii este devastator. Nu doar că percheziţia este recunoscută oficial de o instanţă românească drept ilegală, dar membrii Secţiei de judecători a CSM care au semnat-o sunt buni de plata unor daune morale considerabile, în solidar cu instituţia, faţă de soţii Bîrsan cărora li s-au adus grave prejudicii de imagine prin dispunerea nejustificată şi mediatizarea percheziţiei. Alături de membrii CSM care au încuviinţat percheziţia mai pot răspunde material, şi nu numai, judecătoarea Geanina Arghir, care a emis mandatul de percheziţie, dar şi procurorii DNA care au efectuat-o, toţi aceşti magistraţi ignorând imunitatea existentă în cazul soţilor Bîrsan.
mai multe pe www.lumeajustitiei.ro


×
Subiecte în articol: CSM cedo