x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Statul român, obligat la despăgubiri pentru 72 de victime ale evenimentelor din 1989, de la Timişoara

Statul român, obligat la despăgubiri pentru 72 de victime ale evenimentelor din 1989, de la Timişoara

27 Mar 2013   •   12:42
Statul român, obligat la despăgubiri pentru 72 de victime ale evenimentelor din 1989, de la Timişoara

Curtea Europeană a Drepturilor Omului /CEDO/ a condamnat marţi statul român la acordarea de despăgubiri în sumă totală de 349.500 de euro unui număr de 72 de cetăţeni români, victime sau rude ale unor victime ale represiunii comuniste împotriva manifestaţiilor începute la Timişoara în decembrie 1989, informează un comunicat publicat pe site-ul CEDO. Petenţii - cetăţeni români născuţi între 1919 şi 1988 - au fost recunoscuţi toţi de ancheta oficială deschisă după căderea regimului comunist drept victime ale represiunii sau urmaşi ai acestora. Invocând în special art.2 (dreptul la viaţă) şi art.3 (interzicerea tratamentelor inumane sau degradante) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, ei au reclamat faptul că autorităţile competente nu au întreprins o anchetă efectivă cu privire la decesele apropiaţilor lor sau la relele tratamente cărora le-au fost supuşi ei înşişi în timpul reprimării manifestaţiilor anticomuniste de decembrie 1989 de la Timişoara.

În decizia anunţată marţi, CEDO a stabilit acordarea a câte 5.000 de euro, cu titlul de daune morale, pentru cei 65 de petenţi în cazul cărora a fost constatată încălcarea art. 2, şi a câte 3.500 de euro în cazul celor şapte reclamanţi pentru care a fost constatată încălcarea art. 3 din Convenţie.

×
Subiecte în articol: cedo despăgubiri victime 1989