x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cel dintâi chemat

Cel dintâi chemat

de Loreta Popa    |    26 Noi 2010   •   11:36
Cel dintâi chemat
Sursa foto: Victor Stroe/Jurnalul Naţional

Andrei „cel întâi chemat” a ocupat dintotdeauna un loc esenţial în istoria creştinismului românesc, nu degeaba i se spunea popular Apostolul lupilor şi Apostol al românilor. A fost mereu protector al Ortodoxiei româneşti.

Apostolul Andrei s-a născut în Bethsaida din Galileea şi era fratele Sfântului Petru.

Amândoi erau pescari şi trăiau în aceeaşi casă la Capernaum în momentul când l-au întâlnit pe Iisus. Andrei a fost cel dintâi care l-a recunoscut pe Iisus ca Mesia şi l-a adus pe fratele său Petru la acesta (Ioan 1.41), din acel moment amândoi fraţii devenind ucenici ai lui Iisus. Andrei a fost ales ca unul dintre cei 12 apostoli şi de fiecare dată de câte ori evangheliştii îi enumeră pe apostoli îl putem găsi pe Andrei întotdeauna printre primii patru, ceea ce semnifică importanţa care i-a fost acordată. Apostolul Andrei a fost unul dintre cei mai apropiaţi ucenici ai lui Iisus şi se ştie că el a fost prezent în cele mai importante evenimente cum ar fi: Cina cea de taină, prinderea lui Iisus, Înălţarea, Pogorârea Sfântului Duh. El a jucat un rol important în propovăduirea credinţei creştine, dar exista păreri contradictorii cu privire la zona geogra­fică în care el a activat. Apostolul Andrei a murit ca martir în anul 60 pe data de 30 noiembrie în timpul împăratului Nero. Atestările cu privire la forma crucii pe care a fost răstignit Apostolul Andrei datează după secolul al XIV-lea.

Moaştele Sfântului Andrei au fost aduse la Constantinopol în anul 357 şi depuse în Biserica Apostolilor. La începutul secolului XIII când trupele franceze ocupă Constantinopolul, cardinalul Petru din Capua a luat moaştele Apostolului Andrei şi le-a depus la ca­tedrala Amalfi, unde au stat până în anul 1963, când au fost restituite Greciei. Sfântul Andrei este onorat ca patron al Rusiei şi Scoţiei. Biserica ortodoxă românească se consideră biserică apostolică deoarece Sfântul Andrei a evangelizat pe teritoriul actual al României. Tradiţia bisericească a primelor secole, începând cu Hipolit al Romei, Origen şi apoi Eusebiu de Cezareea, îl menţionează pe Andrei ca apostol şi evanghelizator în Sciţia. Din Sinaxarul constantino­politan (sec. VIII) putem afla regiunile şi numele cetăţilor unde a predicat Apostolul: Bitinia, Bizantia, Tracia, Macedonia, ţinuturile din jurul Marii Negre, din Scitia până în Crimeia. Apostolul Andrei ar fi hirotonit primul episcop de Bizanţ, pe Stahie. Ulterior, Bisericile Rusă şi Română îl vor revendica pe Andrei „cel întâi chemat“ drept „apostol naţional“, primul care a vestit Evanghelia în aceste ţinuturi şi a încreştinat parţial pe strămoşii actualelor popoare. Apostolul Andrei este foarte iubit pe meleagurile noastre. Praznicul Sfântului Andrei s-a suprapus peste sărbătoarea precreştină a Zeului lupilor, celebrată în noaptea de 29-30 noiembrie (12-13 decembrie pe stil vechi). În ziua de Sântandrei se crede în popor că lupul devine mai sprinten, îşi poate îndoi gâtul ţeapăn şi nimic nu scapă dinaintea lui. De aici şi credinţa că „îşi vede lupul coada“!

×
Subiecte în articol: special credinta sfantul andrei