x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cel mai puternic laser din lume va fi construit în România. Comisia Europeană a aprobat alocarea a 180 de milioane de euro pentru complexul ştiinţific de la Măgurele

Cel mai puternic laser din lume va fi construit în România. Comisia Europeană a aprobat alocarea a 180 de milioane de euro pentru complexul ştiinţific de la Măgurele

18 Sep 2012   •   13:59
Cel mai puternic laser din lume va fi construit în România. Comisia Europeană a aprobat alocarea a 180 de milioane de euro pentru complexul ştiinţific de la Măgurele

Comisia Europeana a aprobat finantarea platformei de cercetare de la Magurele cu 180 de milioane de euro, aici urmand sa fie construit cel mai puternic laser din lume in cadrul proiectului 'Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics ELI-NP".

"Speram ca undeva la inceputul anului viitor sa poata incepe lucrarile. Ramane de vazut cum se vor derula procedurile de achizitii publice care sunt obligatorii", a declarat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, pentru mediafax.ro.

Cladirile complexului stiintific urmeaza sa fie construite cu cele 180 de milioane de euro pana in 2015, urmand ca apoi sa inceapa etapa de achizitionare a echipamentului necesar pentru asamblarea laserului, fondurile totale alocate pentru acest proiect fiind de 356,2 milioane de euro.

"Aprobarea de catre Comisie a finantarii proiectului transmite un semnal important de incredere in ceea ce priveste capacitatea autoritatilor romane de a duce pana la capat, de a realiza acest proiect de mare importanta", a spus Orban.

"Avem toate garantiile ca putem sa realizam la orizontul anului 2017 acest proiect de o importanta formidabila atat pentru comunitatea stiintifica, dar si pentru intreaga tara. Acest proiect va reprezenta cel mai mare laser construit vreodata la nivel global. Iar in masura in care acest proiect va fi dus pana la capat, Magurele va deveni in mod categoric un punct de atractie pentru comunitatea stiintifica nu numai din Europa, ci din intreaga lume", a mai spus Orban.

ELI-NP va reuni cercetatori din intreaga europa, provenind din 40 de universitati si 13 state membre.

"Acesta este exact tipul de proiect pe care dorim sa il vedem mai des in viitor. El are menirea de a impulsiona cercetarea si inovarea. Vrem sa lansam mai multe astfel de proiecte in viitor, cu o evidenta valoare adaugata, pentru a ne asigura ca fiecare euro este cheltuit in mod inteligent", a declarat comisarul european pentru Politica Regionala, Johannes Hahn.

Domeniile de cercetare de la complexul stiintific de la Magurele vor iclude fizica fundamentala, noua fizica nucleara si astrofizica, precum si stiinta materialelor. Cercetatorii vor studia si noi modalitati de tratare a materialelor nucleare si a deseurilor radioactive.

×
Subiecte în articol: laser magurele eli np