x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cele mai frecvente tulburări psihice în România - anxietatea, depresia şi tulburările psihosomatice

Cele mai frecvente tulburări psihice în România - anxietatea, depresia şi tulburările psihosomatice

07 Oct 2014   •   17:35
Cele mai frecvente tulburări psihice în România - anxietatea, depresia şi tulburările psihosomatice

Cele mai frecvente tulburări psihice în România sunt anxietatea, depresia şi tulburările psihosomatice, a declarat marţi într-o conferinţă de presă dr. Ileana-Mihaela Botezat-Antonescu, directoarea Centrului Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog.

Ultimul studiu realizat de Institutul de Management şi Statistică Medicală arată că dintr-un lot de peste 2.000 de persoane intervievate, mai puţin de jumătate au solicitat ajutor specializat în primul an de la declanşarea depresiei, a precizat medicul Maria Ladea, de la Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof. Dr. Al. Obregia".

"Există o adresabilitate scăzută a pacienţilor noştri către serviciile existente şi vin, de exemplu, în primul an de la depresie - s-a constatat pe un lot destul de semnificativ, de 2.000 de persoane intervievate - cam între 10 şi 40, deci, mai puţin de jumătate solicită ajutorul medical. Principala concluzie a acestor studii este că există nevoia de educaţie a populaţiei, a încerca să o iei mai din timp, să educi tinerii, să te duci la locul de muncă, să te duci în şcoli. (...) Consumul de substanţe psihoactive mai ales la cei tineri poate să favorizeze şi să precipite instalarea unor tulburări de genul acesta", a spus Maria Ladea.

Medicii atrag atenţia asupra deficitului de medici psihiatri, dar şi asupra repartizării acestora în teritoriu.

Ultimele statistici indicau aproape 1.300 de medici specialişti, în condiţiile în care ţări precum Elveţia au 3.500, Marea Britanie - aproximativ 5.000, iar Franţa - circa 8.000 de psihiatri, a arătat dr. Florin Tudose, membru în Consiliul Director al Asociaţiei Române de Psihiatrie şi Psihoterapie.

În ceea ce priveşte repartizarea medicilor în teritoriu, dr. Ileana-Mihaela Botezat-Antonescu a spus că există judeţe care au sub cinci medici psihiatri, şi anume, Sălaj, Tulcea, Covasna, Caraş-Severin şi Ialomiţa, în timp ce în Capitală sunt peste 400.

Potrivit specialiştilor, sunt necesare servicii de asistenţă comunitară, departamente de psihiatrie de legătură în spitalele generale şi marile clinici universitare, servicii de psihogeriatrie, servicii de psihiatrie forensică şi centre de criză.

Potrivit medicului Ileana-Mihaela Botezat-Antonescu, în ţara noastră nu există centre de criză iar prevalenţa depresiei în România este de 12-20%, dar nu toate cazurile de depresie au acces la tratament de specialitate.

"25-28% este frecvenţa tulburărilor anxioase în România, pacienţii cu aceste afecţiuni de multe ori nu au unde să se adreseze şi iau cu asalt camerele de gardă ale spitalelor. Nu există în România centre de criză. Cu personal calificat, servicii asigurate 24 din 24 de ore, cu un spaţiu şi o reţea în spate, centrele de criză ar putea soluţiona astfel de cazuri iar atacurile de panică nu ar mai ajunge la Urgenţă", a subliniat dr. Aurel Nireştean, preşedintele Asociaţiei Române de Psihiatrie şi Psihoterapie.

"Starea actuală a sănătăţii mintale din România în context european" a fost tema conferinţei de presă organizată marţi cu prilejul Congresului Naţional de Psihiatrie. (Agerpres)

×