x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Celebra judecătoare Elena Turcu, achitată la instanţa supremă

Celebra judecătoare Elena Turcu, achitată la instanţa supremă

de Violeta Fotache    |    26 Apr 2011   •   16:11
Celebra judecătoare Elena Turcu, achitată la instanţa supremă
162483-turcu.jpg

Lipsa unor „analize concludente” a scăpat-o de acuzaţia de conducere sub influenţa alcoolului: fapta nu este prevăzută de legea penală.

Judecătoarea Elena Turcu, fost pre­şe­dinte al Secţiei Penale a Tribunalului Dâmboviţa, a fost achitată pentru acuzaţia de conducere sub influ­en­­ţa alcoolului de magistraţii in­stan­ţei supreme prin verdictul dispus la data 8 aprilie. „În baza art. 11 pct. 2 lit. a rap. la art. 10 lit. b c.p.p. achi­tă pe inc. Turcu Elena pentru infracţiunea prev. de art. 87 alin. 1 din OUG 195/2002 republicată şi mo­dificată. În baza art. 192 alin. 3 c.p.p. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu recurs. Pro­nun­ţa­tă în şedinţă publică”, se menţio­nea­ză la dosarul judecătoarei Turcu pe site-ul instanţei. La ultimul termen de judecată, procurorii au cerut in­­­stanţei ca judecătoarea să pri­meas­că doar o amendă, în lipsa unor rezultate concludente ale analizelor de sânge.

Reamintim că pe 15 mai 2007 judecătoarea Elena Turcu a fost surprinsă de trei poliţişti dâmboviţeni în timp ce se afla la volan sub influenţa băuturilor alcoolice. Judecă­toa­rea a fost oprită de poliţişti, după ce femeia a provocat un accident rutier minor. În urma anchetei realizate de poliţişti a rezultat că magistratul avea o alcoolemie de 1 mg la mie, ceea ce constituia o faptă penală pe­dep­sită prin lege. Incidentul a fost fil­mat. În imagini a fost prezentată ju­de­că­toarea Turcu, aflată într-o stare avan­sa­tă de ebrietate, adresând injurii poliţiştilor: „Lasă-mă, dom’le, în pace. Nu fi nesimţit. Eşti un dobitoc!”.

La momentul declan­şă­rii scandalului, avocata judecătoarei preciza că întregul caz ar fi „o înscenare a SRI şi IPJ Dâmboviţa”. După mai bine de un an de la producerea incidentului, procurorul care a analizat cazul l-a soluţionat cu neînceperea urmăririi penale (NUP). Motivul: probele de sânge nu ar fi fost recoltate cu mijloacele prevăzute în legislaţie. Judecătoarea s-a îndreptat cu plângeri împotriva celor trei poliţişti, acuzându-i de abuz, aceştia fiind apăraţi şi susţinuţi de IGP. Uniunea Naţională a Jude­că­torilor din România, prin interme­diul magistratului Dana Gîrbovan, a incriminat atunci comportamentul judecă­toa­rei Turcu, catalogându-l ca fiind nedemn şi de natură a prejudicia imaginea judecătorilor, criticând totodată CSM pentru lipsa de atenţie asupra cazului. În decembrie 2008, Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat pensionarea judecătoarei Turcu, dar preşedinţia a refuzat pensionarea. Turcu a fost trimisă în judecată după ce cazul a fost redeschis de Parchetul General.

 

×
Subiecte în articol: instanta suprema elena turcu achitata