x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Centre mobile de donare de sânge

Centre mobile de donare de sânge

de Magda Colgiu    |    14 Iun 2010   •   00:00

Primele 2 centre mobile de donare de sânge au fost puse în funcţiune, astăzi, de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, unul în Bucureşti, în Piaţa Romană, şi unul în Iaşi. Conform Ministerului Sănătăţii, în prima oră de staţionare în această zonă, 8 bucureşteni s-au oferit să doneze sânge. Acţiunea va continua pe parcursul zilei.



"Autocarele sunt destinate zonelor urbane şi rurale, astfel încât cei care doresc să doneze sânge să evite deplasarea dificilă şi consumatoare de timp la centrele fixe de donare din oraşele capitală de judeţ sau din Bucureşti", a declarat ministrul Sănătăţii, CSEKE Attila.

Ministerul Sănătăţii vrea să îmbunătăţească modul de donare a sângelui în rândul populaţiei şi să încurajeze din ce în ce mai mult donarea voluntară de sânge. Utilizarea autocarelor va fi monitorizată cu atenţie pentru îmbunătăţirea activităţii în mod continuu şi obţinerii rezultatului optim de la fiecare centru mobil de recoltare de sânge. Maşinile vor putea fi folosite nu numai în locuri publice, acestea se vor putea deplasa şi la instituţii, firme etc. pentru a recolta sânge, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări europene.

Costul unui autocar a fost de aprox. 900.000 RON, incluzând dotarea şi amenajarea interioară a acestuia. Fiecare autocar este dotat cu o sală de aşteptare unde se completează formularele înaintea consultaţiei medicale, o sală de consultaţii dotată cu un mini-laborator unde se testează hemoglobina şi glicemia, o sală cu două posturi pentru donare şi o sală unde cei care au donat pot servi un ceai sau un suc înaintea părăsirii autocarului. În centrele mobile vor lucra şi voluntari ai organizaţiei Crucea Roşie.

×
Subiecte în articol: observator