x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Centru devenit moşie de familie

Centru devenit moşie de familie

de Dorian Cobuz    |    29 Oct 2010   •   00:00
Centru devenit moşie de familie
5993-135273-vilcele.jpgLa Vâlcele comandă neamul Ştefan-Mereu­ţă
Centrul de Patologie Neuro-Musculară "Dr Radu Horia" din Vâlcele a de­­venit moşia personală a familiei Şte­fan-Mereuţă. Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Covasna, Gheorghe Ştefan-Me­­reuţă, şi-a impus fiica vitregă, Clau­­dia Vigheci, în funcţia de mana­ger al acestei instituţii. Acesta este sin­­gurul centru destinat persoanelor cu distrofie musculară din toată Eu­ro­pa de sud-est, dar managementul uni­tăţii transformă aşe­zământul spitalicesc într-o afacere per­sonală.

Claudia Vigheci l-a promovat pe fratele său Gheorghe Ştefan-Mereuţă jr. în funcţia de administator al Centrului. Şi ca să meargă treaba ca unsă, una dintre contabile, Camelia Ardeleanu, căreia i-a fost dată sarcina de a face Control Financiar Preventiv, a "primit undă verde" să achiziţioneze materiale de construcţie necesare pentru întreţinerea spaţiilor din cadrul Centrului de Patologie chiar de la firma soţului - Auto ASG SRL.

Prima piedică care a intrat în calea tinerei doamne manager a fost directorul medical al unităţii, Ileana Vagner. Când a văzut că banii veniţi de la minister pentru activitatea de cercetare sunt folosiţi pentru achiziţia de mobilier, directorul medical Vag­ner a cerut detalii. Iar managerul a găsit o portiţă: doctorul Vagner are specializarea neurologie infantilă, dar pentru că numărul pacienţilor minori este unul mic, aceasta a tratat distrofici indiferent de vârstă. A fost însă suficient pentru Claudia Vigheci pentru a-i împrăştia pacienţii la ceilalţi medici şi a-i desfiinţa cabinetul. "După cinci luni a început (mana­gerul - n.r.) să-mi trimită iar pacienţi adulţi", menţionează dr Ileana Vagner, dovadă că totul nu a fost decât o formă de şicanare. Într-un memoriu trimis de dr Vagner către Ministerul Sănătăţii aceasta descrie cum i-au fost alungaţi pacienţii şi faptul că aceştia au fost direcţionaţi către alţi medici în ciuda opţiunii lor clare. "Li s-a luat acestora dreptul fundamental al pacientului de a-şi alege medicul curant", reclamă dr Vagner.

După ce s-a întors din concediu magazionerul Gabriel Ciucăşel a avut surpriza că fratele managerului a refuzat să-i dea înapoi gestiunea. Când în cele din urmă Ciucăşel şi-a reluat gestiunea, după mai multe scandaluri, a făcut un inventar şi a descoperit un minus de 400 de lei, dar şi un plus la alte produse de 900 de lei. Element deloc surprinzător, magazionerului în trecut fiindu-i impus să păstreze în magazie produse, deşi acestea erau trecute deja în meniul pacienţilor. Produsele erau ulterior luate chiar de managerul Vigheci personal. Sesizarea magazionerului a luat calea DNA Braşov. La schimb, însă, Vigheci l-a băgat pe magazioner în trei comisii de disciplină în doar două săptămâni şi i-a desfăcut contractul de muncă.

Angajaţii vorbesc pe la colţuri că firma familiei ar fi de asemenea abo­na­­tă la banii centrului. În Sistemul Elec­tronic de Achiziţii Publice (SEAP) se regăseşte într-adevăr un anunţ din decembrie 2008 care certifică faptul că managerul Vigheci a cum­părat lenjerie de pat de la Producţie şi Comercializare Connie SRL. Asociaţii acestei firme sunt Claudia Vigheci, fratele său Gheorghe Ştefan-Me­reuţă - care tot potrivit SEAP este responsabilul cu achiziţiile publice al Centrului -, dar şi mama acestora, Aurelia Ştefan-Mereuţă. Vigheci a refuzat să comenteze, convinsă fiind că instituţiile sesizate îi vor certifica nevinovăţia acuzând răzbunarea unor angajaţi. Când am întrebat cum se explică faptul că Centrul de Patologie Neuro-Musculară a ales chiar firma sa pentru cel puţin o achiziţie, Claudia Vigheci a trântit telefonul.

×
Subiecte în articol: observator