x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Centrul "PETRU RAREŞ" - Jandarmi antrenaţi pentru acţiuni speciale

Centrul "PETRU RAREŞ" - Jandarmi antrenaţi pentru acţiuni speciale

de Nicu Amuraritei    |    14 Mar 2008   •   00:00
Centrul "PETRU RAREŞ" - Jandarmi antrenaţi pentru acţiuni speciale

Mii de jandarmi din toată ţara iau anual drumul Fălticeniului, un oraş sărăcăcios din judeţul Suceava, pentru a se şcoli la Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi "Petru Rareş", una dintre cele mai mari unităţi de învăţământ militar din România.



Mii de jandarmi din toată ţara iau anual drumul Fălticeniului, un oraş sărăcăcios din judeţul Suceava, pentru a se şcoli la Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi "Petru Rareş", una dintre cele mai mari unităţi de învăţământ militar din România.


PROFESIONIŞTI. Subofiţerii care ajung la Fălticeni provin din cadrul Inspectoratelor Judeţene de Jandarmi, fiind de regulă persoane care nu au urmat şcoli militare. Ei fac un stagiu de perfecţionare de trei-şase luni, perioadă în care parcurg mai multe discipline de învăţământ. Ei se instruiesc pentru a asigura ordinea publică, paza şi protecţia instituţiilor, făcând pregătire juridică, psihologică, pentru dezvoltarea performanţei fizice sau pentru comunicare şi relaţii publice. Întinsă pe o suprafaţă de 6,5 ha, unitatea de la Fălticeni dispune şi de o şcoală de monitori de intervenţie. "Este o categorie specială pentru pregătirea de intervenţii şi presupune o serie de metode şi procedee pentru a interveni în restabilirea ordinii publice în limitele legalităţii fără a face uz de arme sau alte mijloace precum gaze lacrimogene sau fumigene. O pregătire pentru imobilizare, pentru a contracara adversarul. Avem instructori de arte marţiale, de lupte, de judo", ne-a declarat colonelul Constantin Străjer, comandantului Centrului de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi "Petru Rareş" Fălticeni.


AMBIŢIE FEMININĂ. Unitatea de învăţământ militar de la Fălticeni are o capacitate de 500 de locuri. Cursanţii sunt de regulă bărbaţi, însă fetele vin tare din urmă. Comandantul centrului susţine că numărul de jandarmeriţe este în creştere, remarcând faptul că acestea sunt mai ambiţioase decât bărbaţii. "Fetele îi depăşesc de multe ori pe bărbaţi. Sunt foarte ambiţioase, vor să participe şi ele la misiuni, să facă mai mult decât ar putea. Ambiţia este o caracteristică în general a celor care sunt acum angajaţi ca jandarmi, dar nu au stagiul militar făcut", mai completează colonelul Străjer. El a adăugat că unitatea pe care o conduce beneficiază de serviciile unor profesori militari cu experienţă, cu doctorate şi masterate la activ şi că până acum au fost şcolarizaţi circa 3.000 de subofiţeri jandarmi.

Centrul dispune de o bază materială de invidiat: săli de clasă şi studiu, cabinete de specialitate, săli tactice, sală de sport, sală de forţă, terenuri de fotbal, baschet, tenis de câmp, volei, poligon de tragere, bibliotecă cu peste 5.000 de volume, calculatoare, tehnică audio-video, sistem de videoconferinţe, dormitoare cu 4-5 locuri, bufet modern. În cadrul unităţii funcţionează un grup coral şi Asociaţia Club Sportiv "Bucovina". (

×
Subiecte în articol: observator jandarmi