x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cercetasi in vacanta

Cercetasi in vacanta

de Dana Ciobanu    |    17 Aug 2005   •   00:00
Cercetasi in vacanta

Expresia "a cobori militaria din pod" a capatat o semnificatie concreta pentru cei 48 de liceeni veniti din toata tara in Tabara de vara pentru cercetasi, organizata de Ministerul Apararii Nationale si Statul Major al Fortelor Navale.

Stagiul militar nu va mai fi obligatoriu in Romania, incepand cu 2007. Un motiv suficient de bun pentru mai-marii armatei romane sa le arate potentialilor viitori soldati si ofiteri angajati cam cu ce se mananca armata. Mijlocul - atractiv - prin care MApN isi promoveaza imaginea in randul tinerilor este o tabara de vara gratuita pentru cercetasi, ajunsa in acest an la cea de-a doua editie.

ARMATA DE VACANTA. 48 de liceeni din toata tara au trecut prin furcile caudine ale inscrierii si selectiei prin intermediul Internetului si, grupati in echipe de cate doi, s-au prezentat la 6 august la Academia Navala "Mircea cel Batran" din Constanta.
ODIHNA. Covorasele de funie marinareasca sunt un bun sprijin cand marea iti face pofta de somn
Au fost imbracati in uniforme tip NATO, personalizate cu numele lor, si au facut cunostinta cu instructorii - plt. major Ghezea Doina (ajutor pentru evidenta la Compartimentul Logistica in cadrul Academiei Navale) si Tamas Claudiu (comandant companie studenti la Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu" din Sibiu). Apoi au intrat in programul de armata... de 10 zile de vacanta! Au avut parte de tot felul de activitati militaresti, de la elementele de baza ale instructiei marinaresti si de infanterie la procedee de orientare in teren si de supravietuire in conditii si situatii speciale. "Dincolo de cunoasterea vietii de militar, tinerii au invatat sa munceasca in echipa, si-au dezvoltat spiritul de competitie si de echipa, au facut mult sport. Nu a fost o tabara cu program de plaja si discoteca!", ne-a spus lt. col. Liviu Dragoman, comandantul taberei.

DREPTI! Dupa inviorarea zilnica de o ora, alinierea nu mai este floare la ureche

ONOARE SI GLORIE. Pe micii cercetasi i-am cunoscut mai indeaproape in timpul vizitarii Portului Constanta, la bordul navei maritime de comandament "Egreta". La prima iesire "oficiala" pe Marea Neagra, cercetasii au trecut cu brio proba raului de mare, stare de care nu s-a plans nici unul. Curiosi, au cercetat vasul de protocol in lung si-n lat, si-au bagat nasul prin aparatura de bord si s-au documentat cu privire la navele militare si procedurile marinaresti. Chiar daca au fost sub "jurisdictia" Fortelor Navale, infanteristul-instructor Tamas nu i-a lasat pe tineri pana nu au invatat deviza Academiei Fortelor Terestre, adaptata taberei: "Pentru gloria Armatei Romane, mereu impreuna! Pentru cinstirea eroilor si continuarea traditiilor de lupta, mereu impreuna! Pentru apararea tarii noastre eterne, Romania, onoare si glorie!".

COMPETITIE
Cercetasii trebuie sa fie cei mai bine pregatiti soldati ai unei armate. Ei trebuie sa se descurce pe uscat, pe mare, in aer, in apa, sa se salveze in situatii-limita, sa cunoasca tehnici de camuflare si de supravietuire, sa aiba o conditie fizica excelenta etc.
Pentru a aprofunda toate acestea, dar si pentru a-i vedea pe militarii acestei arme in actiune, cei mai buni elevi ai taberei de vara vor participa, in luna octombrie, la competitia cercetasilor militari "Roza Cercetasului".
×
Subiecte în articol: observator