x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Certificate de emisii pentru firmele romăneşti

Certificate de emisii pentru firmele romăneşti

de Alexandru Nastase    |    21 Noi 2007   •   00:00
Certificate de emisii pentru firmele romăneşti
Sursa foto: MARIAN ILIESCU/

Decizia Comisiei Europene de a reduce cota emisiilor de dioxid de carbon din Romănia va forţa companiile să cumpere certificate de emisii. In acest fel insă s-ar putea genera costuri suplimentare, care ar putea afecta investiţiile firmelor. Autorităţile de la Bucureşti au decis ca reducerea emisiilor să se facă treptat in Romănia.


Decizia Comisiei Europene de a reduce cota emisiilor de dioxid de carbon din Romănia va forţa companiile să cumpere certificate de emisii. In acest fel insă s-ar putea genera costuri suplimentare, care ar putea afecta investiţiile firmelor. Autorităţile de la Bucureşti au decis ca reducerea emisiilor să se facă treptat in Romănia.


Concluziile aparţin reprezentanţilor Executivului de la Bucureşti, Alexandru Săndulescu, şeful Direcţiei generale de politici energetice din Ministerul Economiei şi Finanţelor, şi Dumitra Mereuţă, director in Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile. "Reducerea nivelului de emisii va pune companiile romăneşti in postura de cumpărători de certificate de emisii. Asta inseamnă costuri suplimentare, nu neapărat creşterea preţului la energie, dar, poate, reducerea unor cheltuieli, posibil a investiţiilor", este de părere Săndulescu.


PROPORŢIONAL. Decizia autorităţilor romăne este de a reduce alocările de emisii de CO2 pentru fiecare operator economic in parte, proporţional cu decizia de reducere a Comisiei Europene, a declarat Dumitra Mereuţă. "Această decizie este la latitudinea autorităţilor romăne. Comisia Europeană cere doar nivelul de reducere pentru fiecare ţară, dar modul in care se atinge acest prag il stabilim singuri", a spus directorul MMDD. Autorităţile romăne aveau la dispoziţie şi o altă variantă de a atinge ţinta impusă de UE, şi anume de a reduce nivelul emisiilor diferenţiat, in funcţie de cantitatea de emisii a producătorului sau de raportul producţie/emisii, insă, cel mai probabil, va fi aleasă varianta reducerii proporţionale.


REDUCERI. Comisia Europeană a decis in urmă cu o lună reducerea cotelor anuale de emisii de dioxid de carbon in industria romănească, pentru perioada 2008-2012, de la 95,7 milioane de tone la 75,9 milioane de tone. Asta după ce in 2005 Uniunea Europeană adoptase sistemul european de tranzacţii cu emisii de dioxid de carbon, cu scopul de a reduce emisiile prin stabilirea unui preţ pe dioxidul de carbon. Piaţa emisiilor de dioxid de carbon astfel creată permite statelor şi companiilor să indeplinească obiectivele de emisie a dioxidului de carbon prin cumpărarea unor certificate. Plafonul stabilit de Comisia Europeană pentru perioada 2008-2012 la nivelul Uniunii este de 2,08 miliarde de tone. Tot in octombrie, Comisia Europeană a redus cu 10% plafonul emisiilor Romăniei pentru anul 2007, faţă de planul naţional de alocare stabilit de autorităţile romăne. In această situaţie, statul romăn ar putea fi acţionat in instanţă de companiile romăneşti, care şi-au stabilit nivelul emisiilor după plafonul iniţial, intrucăt autorităţile obligă firmele să aplice retroactiv această reducere. "Statul romăn ar putea fi dat in judecată de companii pentru aplicarea retroactivă a reducerii nivelului emisiilor, pentru că statul pune in aplicare decizia CE", a spus Săndulescu. Dacă o companie a depăşit nivelul emisiilor va fi forţată să plătească 100 de euro pentru un certificat de emisii. Stabilirea acestor planuri de alocare a nivelului emisiilor de CO2 are scopul de a asigura respectarea de către UE a angajamentelor asumate prin protocolul de la Kyoto, potrivit căruia emisiile de gaze cu efect de seră trebuie reduse cu 8% in 2012, faţă de anul 1990. "Juriştii ar trebui să aibă ceva de spus in această privinţă", a mai spus Săndulescu. Piaţa europeană a carbonului limitează emisiile de gaze poluante ale industriei grele, dar permite companiilor să cumpere permise numite credite de carbon in schimbul finanţării proiectelor nepoluante din statele in curs de dezvoltare, prin intermediul Mecanismului de Dezvoltare Curată al Protocolului de la Kyoto.


Vosganian protestează

Romănia consideră că este nedreptăţită de decizia Comisiei Europene privind reducerea cotei de emisii de dioxid de carbon şi va transmite in acest sens o scrisoare autorităţilor de la Bruxelles, impreună cu alte state, a declarat marţi ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian. Decizia privind transmiterea scrisorii a fost adoptată in urma unor discuţii dintre premierul Călin Popescu Tăriceanu şi ministrul Mediului, Attila Korodi, a afirmat Vosganian.

×
Subiecte în articol: verde! emisii emisiilor carbon