x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cetatea Histria, paradisul pasarilor

Cetatea Histria, paradisul pasarilor

de Dana Ciobanu    |    Dorian Cobuz    |    30 Aug 2005   •   00:00
Cetatea Histria, paradisul pasarilor

O cetate devine incet-incet un important punct de atractie pentru turistii straini. Dar nu inscriptiile de pe templele antice ii atrag pe acestia in nordul litoralului romanesc, ci pasarile care populeaza grindul din jurul acropolei infiintate de colonistii greci.

O cetate devine incet-incet un important punct de atractie pentru turistii straini. Dar nu inscriptiile de pe templele antice ii atrag pe acestia in nordul litoralului romanesc, ci pasarile care populeaza grindul din jurul acropolei infiintate de colonistii greci.

Histria a fost descoperita de istoricul Vasile Parvan, in 1914, iar santierul arheologic de aici functioneaza si acum, abia jumatate din suprafata acropolei fiind decopertata. Cetatea infiintata de colonistii greci a fost abandonata de propria populatie in secolul al VII-lea d.Hr., ca urmare a colmatarii golfului Halmyris, devenit lacul Sinoe si a lipsei apei potabile. Un proiect cu finantare din partea Ministerului Culturii din Grecia este acum in discutii la Constanta, acesta urmand sa se concretizeze prin refacerea a trei temple elene antice. Fara o finantare serioasa a muncii arheologilor, insa, acropola va continua sa fie un obiectiv de studiat pentru cercetatori vreme de inca un secol.

PASIUNI. Cetatea este vizitata pe timpul verii de un numar mediu de 10.000 de oameni, turistii straini crescand de la an la an. Dar nu numai ruinele ii atrag pe acestia in nordul litoralului romanesc si, totodata, sudul Deltei Dunarii. Grindurile din jurul cetatii au devenit casa unor pasari pe cat de rare, pe atat de frumoase. Si multi straini scot bani din portofel pentru a ajunge aici cu instrumente de observare si fotografiere performante. Ei nu vor sa manance vreo aripioara la gratar si nici macar sa le fure cateva pene drept amintire. Se multumesc sa le observe de la o distanta apreciabila si sa le fotografieze, astfel incat sa nu le deranjeze viata. Birdwatching este un "sport" aparut in urma distrugerii unor importante ecosisteme, prin urmare multe specii de pasari supravietuind doar pe alocuri. Delta Dunarii este un astfel de loc, iar grindurile din sudul acesteia au devenit habitat multor specii din categoria "rar de vazut". Motiv pentru care tot mai multi straini par sa rataceasca prin aceasta zona, desi nu exista nici un ghid turistic al zonei sau hotel care sa-i primeasca cu apa calda si lenjerie curata. Ei se multumesc sa dea ocol unor zone si apoi sa se intoarca acasa, desi cheltuiesc sume considerabile pentru acest hobby.

BOGATIE. Pe site-urile dedicate birdwatching-ului se precizeaza ca la Histria cuibaresc 267 de specii de pasari

PELICANII. Jepcile (intinderi de apa putin adanca) din apropierea cetatii Histria par a fi unul dintre locurile preferate de pelicani pentru cuibarit. Cum terenul este deschis, pasarile pot fi observate foarte usor. "Am umblat toata Delta, dar pelicani ca aici nu am vazut nicaieri", ne-a marturisit Andy, un tanar englez scump la vorba si inarmat cu un obiectiv foto de jumatate de metru. In ciuda faptului ca Histria si Vadu sunt localitati romanesti care figureaza pe mai toate traseele birdwatcher-ilor si pe site-urile dedicate acestui hobby, in nici una dintre ele nu se vede vreun semn de incurajare a turistilor. "Vin, vor sa stea cateva zile, dar nu exista cazari in zona. Pe unii i-am gazduit la dispensar sau la mine acasa", ne-a declarat Ioan Hederean, primarul comunei Istria.

×
Subiecte în articol: observator