x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cheful de a avea copii trece prin bugetul pe 2012

Cheful de a avea copii trece prin bugetul pe 2012

de Magda Marincovici    |    16 Noi 2011   •   21:00
Cheful de a avea copii trece prin bugetul pe 2012

Cheful romanilor de a avea copii trebuie stimulat prin masuri legislative, nu medicale, a subliniat ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, la Forumul Roman de Sanatate, organizat de Medifax si CNAS.
"Stimularea natalitatii este o pro­ble­ma sociala, nu medicala. Trebuie sa stimulezi cheful de a avea copii prin masuri legislative de acces mai usor la loc de munca, acces la lo­cuin­ta, la un salariu normal, ingrijirea co­res­punzatoare a nou-nascutului, a su­garului." Afirmatiile ministrului Ritli, bun cunoscator al realitatilor atat ca oncolog pediatru, cat si ca sef de directie sanitara judeteana, sunt confirmate de datele statistice. Varsta la care cuplurile decid sa aiba un copil a crescut continuu din cauza nesi­gu­ran­tei locului de munca si a scaderii veniturilor, ceea ce a generat o diminuare constanta a natalitatii in ultimii doua decenii. "Natalitatea este apro­xi­­mativ jumatate sau doua treimi din ce a fost in urma cu 20 de ani. Tine­rii asteapta copilul dupa ce isi fac casa, masa, masina. Asta inseamna ca este un risc foarte mare. Dupa 30 de ani, deja la o femeie este un risc foarte mare sa accepte primul copil", avertizeaza Ritli. Si in conditiile in care criza se adanceste si continua taierea salariilor este greu de crezut ca romanilor la va reveni prea curand cheful de a avea copii.

Din pacate, ministrul Sanatatii pune exclusiv pe seama masurilor sociale scaderea natalitatii, excluzand din aceasta ecuatie si misiunea Ministerului Sanatatii. Totusi, Ministerul Sanatatii are o responsabilitate clara. Si ca asa stau lucrurile o dovedeste chiar propunerea ministrului Ritli de revenire la sistemul de supraveghere a gravidei si a sugarului. "Acest sistem s-a pierdut si consecintele se vad. Am avut un sistem care s-a sters, din pacate, pentru ca s-a considerat ca este depasit, si nu este. S-a dovedit ca mortalitatea infantila este un factor esential, respectiv un indicator esential de civilizatie, de cultura sa­nitara si nu numai si am neglijat acest aspect. Stiu ca trebuie sa revenim la obiceiurile care la un moment dat au fost promovate de a supraveghea corect la domiciliu sugarii, sugarii cu risc, ca sa avem – nu stiu daca este foarte usor – mai multi copii, dar cali­tatea, produsul de conceptie conteaza foarte mult", recunoaste mi­nis­trul.

Revenirea la acest sistem ar avea ca o prima consecinta reducerea numarului de bebelusi veniti pe lume inainte de termen. De altfel, chiar ministrul Sanatatii atrage atentia ca Romania are o prematuritate dintre cele mai mari din Europa.

In vederea stimularii natalitatii, incepand cu 1 iunie 2011, in premiera, Ministerul Sanatatii a demarat programul de fertilizare in vitro si embriotransfer, in cadrul caruia s-au asigurat, gratuit, fondurile necesare realizarii procedurilor de fertilizare in vitro pentru cuplurile infertile. De acest program multe cupluri si-au legat speranta de a deveni parinti. Dar nu se stie daca acest program va fi continuat si in 2012, in conditiile in care bugetul sanatatii pentru anul viitor este unul de austeritate si "probabil nu se vor face rectificari, fiind an electoral", asa cum insusi ministrul Ritli anunta.

×
Subiecte în articol: natalitate romania