x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Chevron încearcă să liniştească spiritele: vom face un studiu pentru a evita zonele de patrimoniu şi habitatele de interes ecologic din Dobrogea

Chevron încearcă să liniştească spiritele: vom face un studiu pentru a evita zonele de patrimoniu şi habitatele de interes ecologic din Dobrogea

de Daniel Ionaşcu    |    02 Apr 2012   •   20:12
Chevron încearcă să liniştească spiritele: vom face un studiu pentru a evita zonele de patrimoniu şi habitatele de interes ecologic din Dobrogea

Chevron nu a avut si nu are in plan nicio lucrare de foraj, de nicio natura in judetul Constanta in acest an iar in judetul Vaslui se vor executa numai lucrari de explorare prin tehnologii conventionale, a declarat Tom Holst, country manager al Chevron pentru Romania, intr-un comunicat.

"Singura activitate pe care Chevron o va intreprinde pana la sfarsitul anului va fi un studiu standard de fizica a pamantului, similar cu celelalte studii facute pana acum in Romania. Un astfel de studiu va fi realizat cu scopul de a evita zonele de patrimoniu cultural, orasele si satele, cat si habitatele de interes ecologic. Abia dupa ce vom incheia acest studiu va fi luata in considerare forarea unei sonde de explorare standard, similara sondelor conventionale existente in Romania. Chevron are in vedere un eventual proiect de exploatare abia dupa activitatea de explorare care se va intinde pe durata a cinci ani', precizeaza Holst.

Cititi punctul de vedere al lui Virgil Munteanu,expert in probleme de mediu, fost guvernator al Rezervatiei Biosferei Delta Dunari: Cutremure, poluare si amenzi uriase


Explorari conventionale la Vaslui
"In judetul Vaslui, Chevron va executa in 2012 numai lucrari de explorare prin tehnologii conventionale', a completat directorul.

Gigantul american sustine ca gazele provenite din sisturi "reprezinta o sursa curata de energie si ca pot fi produse cu responsabilitate si in siguranta', a mai afirmat el.
Holst mai spune ca pana acum Chevron nu a facut niciun fel de forare in Romania. "Ca sa fiu foarte clar, pana acum nu a avut loc niciun fel de forare de explorare si va trebui sa mai treaca cativa ani pana vom sti cu adevarat care este valoarea acestei oportunitati' spune Holst.

Compania recunoaste ca tehnologia fracturarii hidraulice sunt noi pentru Romania, dar mentioneaza ca "a fost aplicate in deplina siguranta in multe alte locuri din lume in ultimii saizeci de ani'. Presa a relatat pe larg despre o serie de accidente din cauza fracturarii hidraulice. Un studiu al EPA, agentia de mediu a SUA, arata la finele lui 2011 ca aceasta metoda e vinovata de pentru poluarea apei in statul american Wyoming. Un studiu realizat de autoritatile din Polonia a aratat, insa, ca extragerea gazelor de sist nu polueaza aerul sau apa daca e respectata legislatia de mediu. Pe de alta parte, filmulete de postate pe internet din zonele americane unde se exploateaza gazele de sist arata cum apa de la chiuveta "ia foc" din cauza substantelor care au ajuns in panza freatica.

Fractionarea hidraulica presupune foraje de peste 3.000 de metri adancime, cuplate cu altele orizontale pana la sist. Aici se detoneaza o serie de incarcaturi explozive pentru a fisura roca. Ulterior se injecteaza cantitati imense de apa amestecata cu nisip si o serie de substante chimice. Acestea mentin crapaturile deschise, pe unde "curge" apoi gazul spre sonda.


Un geolog vorbeste: cantitatea de apa utilizata la exploatarea gazelor de sist este uriasa
Apa va deveni un lux in zona Barladului, in conditiile in care consumul zilnic al orasului este de 12.000 de metri cubi iar pentru metoda fracturarii hidraulice sunt necesari 29.000 mc iar regiunea este saraca in apa, a avertizat luni Ovidiu Tiron, inginer geolog si membru in cadrul Platformei Civice.

"Zona Barladului este saraca in apa, iar pentru fracturarea hidraulica pentru o singura sonda se folosesc intre 9.000 si 29.000 mc de apa. Consumul zilnic de apa al orasului Barlad este de 12.000 mc. Densitatea sondelor pe kilometrul patrat este de patru pana la sase. Va dati seama ce cantitate uriasa de apa trebuie folosita? De unde vor lua ei (Chevron -nr) aceasta apa? Vor trage apa din baraje, iar apa va deveni un lux in zona", a explicat specialistul.
Acesta a adaugat nimeni nu poate garanta ca, mai devreme sau mai tarziu, nu poate avea loc un accident in zonele de exploatare.
"Cine ne poate da garantie ca nu se poate intampla vreun accident, mai ales la presiunea la care se lucreaza. Noua ne sunt prezentate numai fata frumoasa a proiectului. Toti romanii trebuie sa constientizeze pericolul acestor exploatari. Daca ne imaginam zonele vizate, foarte putine localitati din tara ar putea ramane populate", a precizat Tiron.

Guvernul sa desecretizeze acordurile cu Chevron
Organizatia Platforma Civica cerut luni Guvernului sa faca publice acordurile semnate cu companiile petroliere, inclusiv cu Chevron, si sa elaboreze Legea care sa reglementeze exploatarea gazelor de sist in Romania.
La ora actuala, mai multe tari au interzis sau suspendat exploatarea gazelor de sist: Franta, Bulgaria si Marea Britanie.

Proteste la scara nationala
Peste 3.000 de oameni au protestat in data de 22 martie la Barlad impotriva exploatarii gazelor de sist prin metoda fractionarii hidraulice. Zona Barlad este prima unde Chevron va incepe explorarea, in a doua jumatate a acestui an. Gigantul a mai castigat in 2010 alte trei perimetre de la Agentia Nationala de Resurse Minerale (ANRM). Acestea sunt aflate in Dobrogea, in zonele Adamclisi, Vama Veche si Costinesti. Mai multe proteste au avut loc vineri si duminica in Bucuresti, Constanta si Limanu impotriva exploatarii gazelor de sist.

×
Subiecte în articol: chevron gaze de sist