x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Chevron nu poate face prospecţiuni fără acord de mediu

Chevron nu poate face prospecţiuni fără acord de mediu

04 Apr 2012   •   19:33
Chevron nu poate face prospecţiuni fără acord de mediu

Au trecut cinci zile in care ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a avut timp sa analizeze toate consecintele faptului ca si-a pus semnatura pe hotararile de guvern prin care s-au dat in conce­si­u­ne perimetrele din Dobrogea pentru exploatarea gazului de sist de ca­tre compania americana Chevron. Luni, Borbely a aparut la Antena 3 si si-a centrat discursul pe doua puncte principale:

1. Nu s-a eliberat niciun acord de mediu pentru compania Chevron, aceasta executand doar prospectiuni in perimetrele mentionate.

2. Secretizarea hotararilor de guvern s-a facut conform legii.

Expertul Jurnalului National in probleme de mediu, Vir­gil Munteanu (foto), fost Guverna­tor al Rezervatiei Biosfera Delta Du­narii, co­menteaza punctele slabe ale de­cla­ra­ti­i­lor mi­nistrului Borbely.

"Reprezentantii Chevron au de­cla­rat ca desfasoara lucrari de pros­pec­tiuni in zona Barlad, in timp ce mi­nistrul Borbely spune ca nu s-a eli­be­­rat niciun acord de mediu. Daca Chevron nu detine acord de mediu, cum de aceasta companie desfasoara lu­­crari de prospectiuni avand in ve­de­re faptul ca pana si in cazul in care detii un aprozar ai nevoie de acord de me­­­diu. Domnul Borbely ar trebui sa spu­­na ce amenzi a aplicat Garda de Me­diu companiei Chevron pentru des­­fa­surarea de activitati fara a detine acord de mediu", comenteaza Mun­tea­nu.Legat de secretizarea ho­ta­rarilor de guvern, Virgil Munteanu apreciaza ca: "In conformitate cu art. 5, lit. c) din Legea mediului, Statul garanteaza dreptul tuturor persoanelor de a fi informate privind deciziile in do­meniul mediului care ar putea sa ii afecteze. Asadar, garantati dreptul la informare prin secretizarea documentului? Este evident ca se­cre­ti­za­rea acestei hotarari de guvern s-a fa­cut doar in scopul de a nu dezvalui pe­rimetrele exacte care s-au concesi­o­nat companiei Chevron si a vedea care sunt localitatile si locuitorii care vor fi afectati".

Avand in vedere obl­i­ga­tiile legale pe care le aveti, va adre­sam ru­ga­mintea de a intreprinde toa­te demersurile necesare pentru dese­cre­tizarea hotararilor de guvern pri­vind ex­plo­a­tarea gazului de sist. Puteti folosi si amenintarea cu iesirea de la gu­ver­nare care a «tinut» in ata­tea ocazii!
Jurnalul National

×