x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Chimişti de la UPB au analizat substanţele rezultate în urma arderii buretelui în clubul Colectiv

Chimişti de la UPB au analizat substanţele rezultate în urma arderii buretelui în clubul Colectiv

03 Noi 2015   •   15:02
Chimişti de la UPB au analizat substanţele rezultate în urma arderii buretelui în clubul Colectiv
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Mai mulţi chimişti de la Universitatea Politehnica din Bucureşti au analizat substanţele rezultate în urma arderii buretelui folosit pentru izolarea fonică în clubul Colectiv, depistându-se monoxid de carbon, acid cianhidric, acid clorhidric, monoxid de azot, dar şi bioxid de azot.

"Am auzit zilele acestea medicii povestind de diferenţele pe care le-au înregistrat cu acest accident faţă de accidentele similare anterioare. Am încercat să vedem ce produs de ardere dă acest burete. La universitate avem o instalaţie prin care putem să reţinem produşii de ardere şi să îi identificăm", a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Senatului instituţiei de învăţământ superior, Ecaterina Andronescu, specialist în chimie organică.

Potrivit acesteia, ponderea cea mai mare în amestecul de gaze era deţinută de monoxidul de carbon, care poate omorî "aproape instantaneu".

"Ponderea cea mai mare în amestecul de gaze este deţinută de monoxidul de carbon care are afinitate extraordinar de mare faţă de hemoglobină, împreună cu care formează un compus foarte stabil - carboxihemoglobina şi produce moartea prin asfixiere. Alături de monoxidul de carbon se identifică acidul cianhidric, care este un acid extrem de coroziv faţă de ţesutul viu, acidul clorhidric cu aceeaşi acţiune extrem de agresivă faţă de mucoase atunci când cel aflat în asemenea situaţie a inhalat o asemenea substanţă, monoxid de azot şi bioxid de azot. De asemenea şi aceştia sunt toxici pentru organism. Principalul efect nociv îl exercită monoxidul de carbon care blochează hemoglobina şi ceilalţi constituenţi - acidul cianhidric, acidul clorhidric. Oxizii de azot sunt de asemenea şi ei extrem de toxici. Numai monoxidul de carbon putea omorî. Este o moarte instantanee aproape", a explicat profesorul universitar.

×