x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator China între reforma politică şi economică

China între reforma politică şi economică

de Dan Tomozei    |    08 Noi 2012   •   08:46
China între reforma politică şi economică

În prezenţa a 2300 de delegaţi şi a liderilor de stat, la Marea Sală a Poporului din Being a început, joi, cel de-al 18-lea Congres al P.C. Chinez. Este totodată momentul de bilanţ al mandatelor preşedintelului Hu Jintao şi premierului Wen Jiabao, dar şi analiza celor 20 de ani de la aplicarea sistemul economic de piaţă socialist cu caracteristici chineze, perioadă în care China a devenit cea de a doua economie a lumii.

Cuvântul de ordine al mesajelor care au precedat importantul eveniment şi care a fost rostit cel mai des în raportul prezentat de preşedintele Hu Jintao, a fost REFORMA care a atins toate domeniile economice, sociale, culturale şi chiar politice în ultimele decade. Potrivit liderului Hu, plasarea reformei sistemului politic într-o poziţie importantă în cadrul reformei generale şi în agenda de dezvoltare este un rezultat al experienţelor câştigate în procesul de reformă şi deschidere a Chinei. Iată de ce, marea ţară asiatică a plasat restructurarea politică pe o poziţie importantă în cadrul reformei generale şi în agenda proprie de dezvoltare politică cu caracteristici chineze. În acest sens, Consiliul de Stat a decis eliminarea sau modificarea a 314 documente administrative, aprobând noi criterii pentru eliminarea obstacolelor din calea dezvoltării economice şi sociale, dar şi pentru a stopa corupţia. În aceste condiţii, în ultimii 10 ani au fost anulate sau modificate 69,3% din actele administrative ale statului chinez.

În cadrul raportului prezentat în faţa delegaţilor, preşedintele Hu Jintao, secretar general C.C. al P.C. Chinez, a declarat că "ar trebui să grăbim programul de îmbunătăţire a moralei civice, să promovăm adevărul, bunul şi frumosul, şi să respingem falsul, răul şi urâtul". Mai mult, liderul chinez a subliniat alegerile făcute la nivel politic şi economic, arătând că "dezvoltarea într-un mod ştiinţific, ca orientare de bază şi accelerarea transformării modelului de creştere economică ca pe o sarcină majoră, acestea au fost alegerile strategice pe care le-am făcut pentru promovarea dezvoltării globale a Chinei". Iată de ce, având la bază propriile convingeri politice, China "nu va copia sistemele politice occidentale", continuând să promoveze democraţia consultativă şi democraţia populară, având ca lider P.C. Chinez.

În acest context, accelerarea modernizării sistemului de apărare naţională şi a forţelor armate va constitui o prioritate a statului chinez. "Ar trebui să acţionăm pentru a îndeplini noile cerinţe ale dezvoltării naţionale a Chinei şi a strategiilor de securitate, să ne asigurăm că forţele armate îşi exercită pe deplin misiunea istorică în noul secol", a spus Hu Jintao. Acesta a arătat că ar trebui să fie pusă în aplicare o strategie militară de apărare activă, de extindere şi intensificare a pregătirii militare. Totodată, trebuie să fie crescută capacitatea de a realiza o gamă largă de sarcini militare, cele mai multe dintre acestea vizând câştigarea războiului local, într-o eră a informaţiei.
Preşedintele Hu Jintao a subliniat în raportul prezentat că, în viitor, China va aprofunda reforma în toate domeniile sistemului economic. În procesul de dezvoltare a economiei, China trebuie să respecte tot mai mult regulile de piaţă, să promoveze investiţia capitalului de stat îndreptată spre sectoarele şi în domeniile importante care vizează securitatea şi economia naţionale. În acelaşi timp, China trebuie să încurajeze şi să coordoneze evoluţia economică încercând să participe echitabil la o piaţă concurenţială. Potrivit datelor oferite de Ministerul chinez al Comerţului, valoarea utilizată a investiţiilor străine în China a crescut în ultimii 10 ani cu 120%, comparativ cu anul 2002, media anuală de creştere fiind de 9,2%. În aceste condiţi, China a ajuns a doua economie a lumii, păstrând  primul loc în rândul ţărilor în curs de dezvoltare, în ultimii 20 de ani. În perioada 2003 - 2011, peste 314 mii de companii străine au obţinut avize de activitate în China, valoarea investiţiilor ajungând la 719 miliarde USD. Până la sfârşitul anului 2011, în China au fost înfiinţate 738 de mii de firme cu capital străin, investiţiile depăşind 1.200 de miliarde USD.

Cu privire la reforma politică, în ultimele trei decenii China a făcut paşi importanţi în reformarea propriului sistem. A fost eliminat de facto mandatul pe viaţă pentru oficialii de top şi a aplicat o succesiune a organelor puterii de stat şi a liderilor. China a extins participarea oamenilor în afacerile politice, chinezii fiind intens implicaţi în procesul decizional. Totodată, China a admis şi îmbunătăţit cooperarea pluripartită, efectuând consultări politice democratice de supraveghere şi participare la deciziile şi administrarea afacerilor de stat.
În procesul de restructurare, China a instituit un mecanism de promovare şi o dinamică a personalului fapt care atrage un număr mare de oameni pregătiţi care asigură resursa necesară, atât în procesul de promovare, cât şi de retrogradare. În plus, China a pus în aplicare un sistem juridic socialist de legi cu caracteristici chinezeşti, sistem care intrat în vigoare la sfârşitul anului 2010. În luna martie 2010, Congresul Naţional al Poporului a adoptat un amendament la legea electorală care permite exercitarea votului în masă şi care asigură o reprezentare egală în organele legislative a celor din mediile rural şi urban. Totodată, a fost crescut raportul de deputaţi la nivelul de bază şi au fost stabilite cerinţele pentru asigurarea justiţiei şi transparenţei.

Potrivit succesiunii prevăzute de sistemului politic chinez, la finalul celui de-al 18-lea Congres al P.C. Chinez, ştafeta conducătoare va fi predată cel mai probabil actualului vice-preşedinte al Chinei, Xi Jinping – un vizionar şi intelectual cu excelente relaţii în SUA, şi actualului vice-premier Li Keqiang – unul dintre cei mai apreciaţi lideri la nivelul negocierilor în afacerile externe. Mandatele celor doi vor fi confirmate şi vor intra în aplicare la Conferinţa Anuală a Adunării Poporului din primăvara anului viitor.

La Congresul al 18-lea al Partidului Comunist Chinez care a început joi şi se va încheia peste şapte zile, au fost acreditaţi peste 1.700 de jurnalişti locali şi străini, fiind cel mai mare număr prezent la un eveniment politic de aici. Cu multe zile înaintea evenimentului, autorităţile naţionale au impus o serie de măsuri privind securitatea şi ordinea, cu precădere în capital Beiing, aşa încât prezenţa forţelor de ordine şi de supraveghere a fost crescută, organizatorii Congresului declarând că doresc să evite orice incident pe durata desfăşurării lucrărilor.

×
Subiecte în articol: China economie reforma