x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Chirie de 42.500 de euro pentru noul consulat al României la Istanbul

Chirie de 42.500 de euro pentru noul consulat al României la Istanbul

22 Mai 2009   •   00:00

Autoriţile române au închiriat un nou sediu pentru Consulatul General din Istanbul în vederea îndeplinirii standardelor necesare integrării României în Spaţiul Schengen, chiria plătită fiind de 42.500 de euro lunar, informează MAE.

Ministerul de Externe a precizat că noul sediu al Consulatului General al României de la Istanbul, închiriat în vederea reamenajării consulare şi a pregătirii aderării României la spaţiul Schengen, va fi inspectat de o misiune de evaluare din partea Comisiei Europene, programată în perioada 2-11 iunie 2009. Scopul acestei misiuni, în cadrul căreia va fi inspectat şi Consulatul de la Chişinău, este evaluarea capacităţii României de implementare a aquis-ului european în materie de vize, în vederea aderării la Spaţiul Schengen.

"Considerăm că mutarea într-un sediu nou asigură îndeplinirea unei condiţii critice necesare atingerii obiectivului de aderare al României la spaţiul Schengen, în condiţiile în care misiunea de evaluare a Comisiei Europene, cu privire la capacitatea României de implementare a aquis-ului european, în materie de vize, programată în perioada 2-11 iunie 2009, se va desfăşura la oficiile consulare ale României din Chişinău şi Istanbul", explică MAE.

Ministerul precizează că în vechiul sediu al Consulatului General al României de la Istanbul nu putea fi organizată activitatea de lucru cu publicul solicitant de vize conform standardelor Schengen, din mai multe motive. Unul dintre acestea este faptul că o expertiză tehnică realizată în anul 2005 la vechiul sediu al consulatului - o clădire de patrimoniu cu o vechime de peste 100 de ani - a constatat o degradare însemnată a elementelor clădirii, atât din acţiunea fenomenelor de îmbătrânire, cât şi a numeroase cutremure de intensitate produse în perioada 1903-2000.

De asemenea, potrivit MAE, instalaţiile electrice, de încălzire şi alimentare cu apă curentă şi canalizare de la fostul sediu al Consulatului prezentau un grad de uzură avansat. În expertiza tehnică s-a constatat că sediul vechi se încadrează în clasa 1 de risc seismic, construcţia prezentând deficienţe importante de comportare antiseismică.

Pe de altă parte, MAE precizează că o consolidare antiseismică a clădirii ar fi comportat costuri foarte mari şi ar fi condus inevitabil la întreruperea activităţii consulare pe o perioadă îndelungată de timp, peste trei ani. MAE explică faptul că, fiind vorba de o clădire de patrimoniu, obţinerea avizelor pentru modificarea faţadei ar fi fost aproape imposibil de obţinut, iar obţinerea altor avize de reamenajare şi consolidare ar fi durat foarte mult timp.

"Având în vedere motivele de mai sus s-a luat decizia mutării într-un sediu nou. Proprietarul noii clădiri a acceptat efectuarea modificărilor necesare amenajării la standarde Schengen pe cheltuială proprie, iar dotările specifice (mobilier, IT, birotică, etc.) au fost achiziţionate din fonduri europene", precizează Ministerul, care adaugă că "nici fostul spaţiu nu rămâne nefolosit, acolo desfăşurându-şi acum activitatea Institutul Cultural Român".

Ministerul menţionează că în noul sediu se asigură spaţiu de lucru adecvat personalului consular, condiţii conform standardelor Schengen solicitanţilor de viză, precum şi spatii de locuit pentru o parte din personalul consular. "Consulatul de la Istanbul este pe poziţia a treia ca număr de vize acordate în cadrul reţelei consulare a României", precizează MAE.

"Chiria plătită pentru noul consulat al României la Istanbul este de 42.500 de euro pe lună", a declarat Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt al MAE.

×
Subiecte în articol: observator româniei sediu istanbul