x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Chirieac: Franţa va avea în următorii cinci ani un preşedinte la fel de puţin puternic precum Francois Hollande

Chirieac: Franţa va avea în următorii cinci ani un preşedinte la fel de puţin puternic precum Francois Hollande

08 Mai 2017   •   08:07
Chirieac: Franţa va avea în următorii cinci ani un preşedinte la fel de puţin puternic precum Francois Hollande

Jurnalistul Bogdan Chirieac apreciază că alegerea centristului Emmanuel Macron ca preşedinte al Franţei va face ca aceasta să aibă în următorii cinci ani un şef de stat la fel de puţin puternic precum Francois Hollande.

"Mi-este teamă că Franţa va avea în următorii cinci ani un preşedinte la fel de puţin puternic precum Francois Hollande. Sigur că nu va fi un preşedinte extremist cum ar fi putut să fie doamna Marine Le Pen, dar, deocamdată, domnul Emmanuel Macron cu tot ce înseamnă dânsul nu arată că Franţa îşi va relua locul de locomotivă a Europei, de stat fundamental al Uniunii Europene. Va merge tot şchiopătând, la fel cum a mers în ultimii cinci ani", a declarat Chirieac, pentru AGERPRES.

El susţine că afirmaţiile sale se bazează pe "toată istoria domnului Macron, care nu este foarte lungă".

"Este un candidat apărut de nicăieri, un candidat ales in extremis, după cum ştiţi, pentru a opri ascensiunea doamnei Le Pen, un candidat care nu s-a evidenţiat prin nimic până la urmă, decât printr-o schimbarea discursului între turul unu şi turul doi pentru a atrage şi moderaţii care votau Le Pen pentru că nu aveau alte posibilităţi. Deci nu m-aştept ca Franţa să strălucească politic în viitorii cinci ani aşa cum n-a strălucit din niciun punct de vedere în ultimi cinci ani", a adăugat Chirieac.

În opinia jurnalistului, alegerea lui Macron nu va aduce schimbări în relaţia cu România.

"Va fi acelaşi calm plat. Ce este economic va continua mai departe, politic relaţiile nici n-au cum să fie mai bune. Politicienii francezi sau puterea la Paris a fost mediocră, îmi este teamă că va rămâne la fel, în România, puterea politică este, practic, inexistentă. Deci, oamenii de afaceri îşi vor vedea de treabă pe făgaşurile deja existente. Alte lucruri nu cred că se vor întâmpla", a spus gazetarul.

Întrebat despre politica Franţei în cadrul Uniunii Europeane, Chirieac a declarat că Emmanuel Macron a susţinut că este nevoie de o reformă profundă a Uniunii, dar "Franţa nu se va evidenţia cu măsuri tranşante".

"Reforma se va face oricum, prin ieşirea Marii Britanii din Uniune. Franţa nu se va evidenţia cu măsuri tranşante. Tocmai fiindcă Franţa este unul din marii beneficiari ai Uniunii Europene, dar fără să strălucească aşa cum s-a întâmplat în urmă cu câteva decenii. În continuare ne este foarte dor de Franţa lui Mitterrand şi Franţa lui Chirac. N-am văzut lucruri spectaculoase şi nici nu cred că vom vedea în perioada următoare", a afirmat Bogdan Chirieac.

Emmanuel Macron a fost ales duminică preşedinte al Franţei, potrivit sondajelor de la ieşirea de la vot citate de agenţiile internaţionale de presă. Candidatul de centru a învins-o detaşat, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, pe reprezentanta extremei drepte, Marine Le Pen. www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: Bogdan Chirieac