x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Chisinau - Radio desfiintat in plina emisie

Chisinau - Radio desfiintat in plina emisie

de Irina Cristea    |    18 Dec 2006   •   00:00
Chisinau - Radio desfiintat in plina emisie

Un post de radio din Chisinau a fost evacuat in plina emisie de fortele de ordine, chiar in timp ce in studio se aflau si jurnalisti romani.

Corespondenta din Chisinau de Vitalie Calugareanu

Postul Antena C din Chisinau, evacuat de politie. Un post de radio din Chisinau a fost evacuat in plina emisie de fortele de ordine, chiar in timp ce in studio se aflau si jurnalisti romani. Presa de la Chisinau speculeaza ca actiunea face parte dintr-un troc incheiat de presedintele comunist si liderul opozitiei.

Autoritatile comuniste de la Chisinau au dovedit din nou ca libertatea presei in Republica Moldova este o simpla figura de stil. La sfarsitul saptamanii trecute, postul de radio municipal Antena C, din Chisinau, a fost evacuat in plina emisie, cu tot cu invitati si jurnalisti, sub petextul unei defectiuni tehnice care necesita doua saptamani de reparatii. Cordoane de politie au impresurat sediul, amenintand cu arestul jurnalistii sau alte persoane care ar fi incercat sa intre in cladire. Actiunea in forta a avut loc chiar in momentul in care in studiourile Antena C se aflau jurnalistii romani Andrei Paunescu si Alice Nastase de la revista Tango, proaspat premiati de emisiunea "VIP". "Postul a fost desfiintat practic in plina emisie, in timp ce noi eram in studio. Cordoane de politie, oameni cu banderole la brat, arestari, totul semana mai degraba cu o scena din Coreea de Nord", ne-a declarat Andrei Paunescu.

VA URMA. Ieri, in zona sediului Antena C erau dispuse in continuare efective ale fortelor de ordine. E drept, mai putin numeroase decat in zilele precedente, dar asta nu insemna ca cei aproximativ 25 de jurnalisti ai postului puteau sa se apropie de locul lor de munca. Intr-o situatie asemanatoare se afla jurnalistii de la postul de televiziune Euro TV, post aflat, la fel ca Antena C, in ograda Consiliului Municipal. Angajatii de aici nu si-au mai primit salariile de cateva luni, iar cei mai norocosi au reusit sa incaseze cativa banuti.

BENEFICIAR-SURPRIZA. Potrivit unor surse de la Chisinau, interventia face parte dintr-un plan de trecere a radioului si televiziunii mentionate catre un alt patronat. Astfel, ele ar urma sa fie instrainate pentru a servi drept instrument de propaganda electorala la alegerile locale din mai 2007.

Surprinzator, beneficiarul nu ar fi puterea comunista de la Chisinau, ci un personaj politic considerat, intr-o vreme, drept promotorul democratiei si al curentului nationalist moldovean.

Publicatia Jurnal de Chisinau a relatat ca in spatele afacerii este un troc incheiat de presedintele Vladimir Voronin cu presedintele Partidului Popular Crestin Democrat (PPCD), Iurie Rosca.

Conform intelegerii neoficiale dintre cei doi, Rosca l-ar fi sustinut pe Voronin pentru obtinerea unui nou mandat prezidential, urmand ca liderul comunist sa ii acorde controlul asupra celor doua posturi municipale si sa il ajute, astfel, sa isi dreaga capitalul politic in vederea localelor.

Afacerea ar fi cu atat mai avantajoasa pentru liderul PPCD, cu cat nici Antena C, nici Euro TV nu mai este, de ceva vreme, un post care emite doar in Chisinau, ambele extinzandu-si considerabil aria de emisie.

Evacuarea si suspendarea activitatii la Antena C fac parte, astfel, din pregatirile pentru "privatizare". Pana la campania electorala din primavara trebuie organizata o licitatie, iar echipa de jurnalisti trebuie primenita pentru a se ocupa "asa cum se cuvine" de campanie.
Lupta pentru libertatea presei
Jurnalistii de la Antena C si Euro Tv au creat un Comitet de rezistenta care sa le reprezinte si apere interesele si sa actioneze din numele colectivelor. Potrivit site-ului www.moldova.org, cele doua echipe redactionale atentioneaza organismele internationale, institutiile abilitate ale statului, autoritatile administratiei publice locale din Chisinau, societatea civila ca libertatea de exprimare, accesul populatiei la informatie, echidistanta si obiectivitatea ar putea fi grav prejudiciate odata cu privatizarea audiovizualului municipal. "Membrii colectivelor Antenei C si Euro TV Chisinau au fost marginalizati si chiar exclusi din procesul de elaborare a deciziilor de reorganizare a posturilor. Echipele posturilor municipale de radio si televiziune isi exprima protestul fata de presiunile politice la care sunt supuse si anunta despre crearea Comitetului comun de rezistenta "Antena C - Euro TV Chisinau", se mentioneaza in declaratie.
Lupul, paznic la oi - Inspector cu salau in portbagaj
Inca un scandal la Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), institutie zguduita de abuzuri si care a luat decizii controversate in ceea ce priveste pescuitul din Romania. De data aceasta, adjunctul sefului Directiei Control si Inspectie a Agentiei a fost prins cu peste, pentru care nu avea documentele in regula, la scurt timp dupa ce a efectuate controale in Delta. Radu Petre a fost prins la sfarsitul saptamanii trecute cu 30 de kilograme de salau pentru care a prezentat o factura care nu era in regula. Oficialul a fost in inspectie la Tulcea la sfarsitul saptamanii trecute si a verificat mai multe societati comerciale si organizatii de pescari. Dupa controale, Radu Petre a plecat spre Bucuresti. Potrivit Inspectoratului Judetean de Politie Tulcea, masina responsabilului ANPA a fost oprita in localitatea Nalbant pentru un control de rutina. Oamenii legii au gasit in portbagajul masinii nu mai putin de 30 de kilograme de salau. Cand a fost vorba despre documentele de provenienta, au inceput problemele. Politia spune ca factura prezentata de Radu Petre nu a fost in regula si i-au confiscat pestele. Nu este prima problema a ANPA. In ultimul an si jumatate, institutia a pierdut mai multe procese la diferite instante din cauza abuzurilor si ilegalitatilor pe care le-a facut. Seful Agentiei, Gheorghe Stefan, a fost si el condamnat sa plateasca daune si are formulate impotriva sa mai multe plangeri penale. Un recent raport al Corpului de Control al Ministrului Agriculturii face de asemenea referire la numeroase nereguli comise de ANPA. (Alexandru Nastase)
Basarabia si Bucovina - Provincii ce au ajuns gresit pe harta
"Basarabia si Bucovina, blestemul geografiei" sau despre cum doua provincii au nimerit gresit pe harta Europei este principala tema a numarului din decembrie al revistei Historia. Pasionatii de istorie, si nu numai, pot citi in acest numar o serie de articole semnate de istorici renumiti precum prof. univ. dr. Gheorghe Buzatu, academicianul Florin Constantiniu, prof. univ. dr. Mihai Sorin Radulescu, dr. Florin Sperlea. Revista ofera totodata si un cadou cititorilor: o cronologie de la anexare la unire a Bucovinei, cronologie care se consituie intr-un excelent instrument de lucru. Nu in ultimul rand, revista Historia cuprinde si un mesaj adresat celor interesati de problema reintregirii neamului romanesc "in granitele sale firesti": ca "Fondul Nicolae Lupan-PRO Basarabia si Bucovina" poate fi consultat in totalitate la Arhivele Statului Bucuresti sau partial la Academia Romana, precum si la Institutul National pentru Memoria Exilului Romanesc. Fondul cuprinde repere biografice, organigrame, scrisori, memorii, manuscrise, tiparituri rare etc. Revista se gaseste la chioscurile de difuzare, din 15 decembrie. (Gabriela Antoniu)
×
Subiecte în articol: observator chisinau antena