x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cinci ani pentru a repara o gafă medicală.

Cinci ani pentru a repara o gafă medicală.

de Maria Timuc    |    06 Iun 2011   •   21:00
Cinci ani pentru a repara o gafă medicală.

In urma cu cinci ani, printr-un ordin al ministrului de atunci al Sanatatii, a fost desfiintata specialitatea de chirurgie ortopedica pediatrica in Romania. Ca o consecinta fireasca si imediata a acestei decizii, nu au mai fost pregatiti medici in dome­niul chirurgiei ortopedice pediatrice, in conditiile in care sute de copii, unii dintre ei cu situatii medicale extrem de grave, aveau si vor avea nevoie de interventii chirurgicale, unele dintre ele capabile sa salveze vietile copiilor. 'Avem un gol de 100 de medici in domeniul chirurgiei ortopedice, gol creat in acesti cinci ani, in care nu au mai fost pregatiti medici pentru aceasta specialitate. Avem nevoie de inca cinci ani pentru a repara aceasta gafa uriasa si suntem multu­mi­ti pentru ca justitia romana a reusit sa salveze, prin decizia ei favorabila pentru reinfiintarea specialitatii, vie­ti­le a sute de copii care vor avea ne­voie de astfel de in­ter­ven­tii chirurgicale in urmatorii ani', a declarat profesorul Gheorghe Burnei (foto), seful Clinicii de Chirurgie Or­to­pedica de la Spitalul Marie Curie din Bucuresti.

La ora actuala doar 20 de medici de chirurgie ortopedica pediatrica lucreaza in toata Romania, iar aceasta este, de asemenea, o consecinta a desfiintarii specialitatii cu un singur varf de 'pix' al unui ministru. Practic, specialitatea a fost asimilata de catre sectiile de ortopedie pentru adulti, dar si acest lucru a avut consecinte – adesea distructive pentru multi copii, dupa cum descriu medicii in actele prezentate justitiei si care le-au sustinut cauza in procesul cu Ministerul Sanatatii. Iata ce spun medicii intr-o hartie adresata Curtii de Casatie si Justitie; 'In perioada celor 5 ani de la asimilarea spe­cia­litatii ortopedie pediatrica, in Romania, foarte multi copii sunt tratati si in sectiile de adulti, de catre ortopezi de adulti care nu au o pregatire in domeniul ortopediei pediatrice si copii care in evolutie au prezentat complicatii, unele inadmisibile, care au necesitat interventii chirurgicale ulterioare in clinicile de ortopedie pediatrica. Sunt de notorietate pu­blica erori grave in diagnosticul si tratamentul unor cazuri cu fracturi care au decedat, fapt de neconceput, si mai ales erorile grave care sunt facute in tratamentul nou-nascutilor cu afectiuni osteoarticulare.

Este o asertiune crasa si rusinoasa ideea ca desfiintarea ortopediei pediatrice a adus Romania la nivel european si mondial. In perioada in care ortopedia pediatrica a fost specialitate de sine statatoare, avand comisie de specialitate si medici in pregatire, s-a reusit situarea Romaniei la un nivel european si mondial niciodata atins pana atunci. Romania se numara printre primele 10 tari europene si 12 din lume care asigura asistenta de inalta clasa in scoliozele congenitale si idiopatice infantile. Romania se afla pe primul loc in lume in topul 10 al celor mai importante publicatii aparute si preocupari la ora actuala in privinta osteogenezei imperfecte (boala oaselor de sticla). Toate afectiunile pe care ortopezii de adulti nu le-au putut si nu le pot rezolva in domeniul ortopediei pediatrice dar care sunt tratate de catre ei doar teoretic si afirmativ sunt tratate de noi, ortopezii pediatri, la cel mai inalt nivel. Ca exemplu enumeram: malformatiile grave ale membrelor, piciorul diform congenital la nou-nascut, tumorile osteoarticulare, displazia de dezvoltare a soldului, osteogeneza imperfecta, scolioza congeni­tala si idiopatica infantila etc'.

Ar fi de remarcat precizarea ca 'au fost copii care au murit' si altii care au necesitat reinterventii chirur­gi­cale pentru ca – intr-adevar, oasele copilului, ca si mintea lui, au conformatii diferite de cele ale adultilor.

×
Subiecte în articol: observator