x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cinci instituţii plătesc moartea unei femei

Cinci instituţii plătesc moartea unei femei

de Diana Scarlat    |    17 Dec 2018   •   13:50
Cinci instituţii plătesc moartea unei femei

O femeie din Târgu Mureş a fost ucisă de concubinul foarte agresiv, deşi obţinuse ordin de restricţie împotriva agresorului. Pentru prima oară, o instanţă din România a constatat că tragedia s-ar fi putut evita, dacă funcţionarii statului îşi făceau meseria, respectând procedurile legale, şi a decis ca cinci instituţii să plătească familiei despăgubiri în solidar, de 150.000 de euro. Pentru greşelile funcţionarilor statului plătim, însă, toţi, fie pentru că putem ajunge victime, fie pentru că vom contribui la plata despăgubirilor, în urma altor procese cu acelaşi tip de decizie.

 

Victima, de 29 de ani, din Târgu Mureş, a fost împuşcată mortal de concubin, pe 22 ianuarie 2017, cu o puşcă de vânătoare. Femeia fusese bătută şi ameninţată cu moartea de agresor, de mai multe ori, şi se lupta de mult timp cu legislaţia şi cu autorităţile, pentru a se salva, iar mama victimei a sunat la 112, în timp ce fiica ei era bătută de bărbat într-un bar. Funcţionarii serviciului de urgenţă n-au trimis, însă, reclamaţia către Poliţie. „Din motivarea instanţei reiese că în primul rând a greşit flagrant lucrătorul de la Serviciul de Urgenţă 112. Obligatoriu, chiar dacă nu se ştia locul unde era amplasat barul, ar fi trebuit să pună victima în legătură cu poliţiştii din acea zonă, care cunosc locul. Toate celelate consecinţe au decurs de aici. În plus, au fost întârzieri operative, ar fi putut fi identificaţi martori, ar fi putut fi obţinute probe în vederea reţinerii agresorului”, a explicat, pentru Jurnalul, Dan Antonescu, fost şef al Serviciului Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei. Dacă s-ar fi trimis către poliţie reclamaţia făcută în momentul agresiunii, de mama victimei, poliţiştii ar fi putut să dispună reţinerea agresorului, pentru 24 de ore, apoi procurorul ar fi putut cere mandat de arestare. „Despre a doua faptă a agresorului, poliţiştii nu au aflat decât atunci când victima a depus a doua reclamaţie şi astfel au pierdut momentul operativ. Ar fi trebuit să fie audiată victima, ceea ce nu s-a întâmplat”, mai spune fostul poliţist.

 

Daunele sunt plătite de toţi românii

Hotărârea definitivă a fost pronunţată pe 22 noiembrie 2018. Vor plăti în solidar suma de 150.000 de euro cinci instituţii ale statului: Ministerul Finanţelor Publice, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale - Direcţia pentru Apel Unic de Urgenţă. Cazul câştigat la Târgu Mureş împotriva statului român creează precedent. Victimele şi familiile lor au de acum mai multe şanse de a obţine despăgubiri de la instituţiile statului, în astfel de cazuri, doar că legislaţia din România nu sancţionează vinovaţii reali, atunci când se întâmplă astfel de tragedii, ci doar instituţiile, astfel încât plata o fac toţi cetăţenii ţării, din banii care se plătesc de la bugetul statului. Mai mult, chiar dacă este în vigoare din 21 iulie 2018 Legea nr. 174/2018 privind modificarea şi completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, noile reglementări nu se vor putea aplica decât după ce MAI şi Ministerul Justiţiei vor face normele de aplicare. Prin noua lege se reglementează ordinul de protecţie provizoriu, pe care ar trebui să-l emită pe loc poliţiştii, atunci când constată agresiunea. Până atunci, suntem toţi în pericol, dar şi buni de plată.

 

Este o premieră în justiţia din România şi este de salutat. Cazul creează precedent, dar legislaţia din România nu prevede practica unitară, astfel încât avocaţii vor putea cere să se aibă în vedere precedentul, ca exemplu, dar instanţele pot aprecia altceva, în alte cazuri.

 

Dan Antonescu, fost şef al Serviciului Omoruri

 

Instanţa a acuzat instituţiile statului de pasivitate, după ce a constatat că victima depusese două plângeri penale împotriva bărbatului, în ultimele zece zile, înainte de a fi ucisă.

 

 

„La data de 18 ianuarie 2017, fostul concubin al victimei s-a deplasat împreună cu mai multe persoane la barul unde aceasta lucra şi a provocat scandal, a împins-o peste câteva mese din bar, a spart sticle şi pahare şi i-a adresat injurii şi ameninţări, reclamanta G. E, mama victimei, apelând numărul de urgenţă 112, însă operatorul i-a comunicat faptul că nu poate trimite un echipaj de intervenţie, nefiind cunoscută adresa barului”, aflăm din motivarea deciziei definitive a Curţii de Apel Târgu Mureş.

 

 

 

×