x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cinci milioane de euro pentru identificarea ghetourilor

Cinci milioane de euro pentru identificarea ghetourilor

03 Aug 2016   •   19:20

Ministerul Fondurilor Europene apelează la autorităţile locale şi la Grupurile Locale de Acţiune (GAL) din localităţile de peste 20.000 de locuitori pentru a identifica zonele marcate de sărăcie. Pentru realizarea unor proiecte de dezvoltare pornind de la nevoile concrete din teren, ministerul oferă finanţare de 5 milioane de euro.

 

Proiectele pot fi depuse la Ministerul Fondurilor Europene până la jumătatea lunii. Vor fi favorizate abordările de jos în sus, adică soluţiile de combatere a sărăciei şi excluziunii sociale vor ţine cont de situaţiile concrete întâlnite la faţa locului şi nu vor urma o directivă rigidă venită de la Guvern. Beneficiarii fondurilor pentru această primă faţă a Strategiei de Dezvoltare Locală (SDL) vor fi autorităţile publice locale şi GAL-urile formate în prezent. Grupurile de Acţiune Locală vor trebui să îşi adapteze strategiile pentru a putea prezenta garanţii că pot lucra conform cerinţelor programului Dezvoltarea Locală plasată sub Responsabilitatea Comunităţii (DLRC), care le va facilita, în viitor, accesul la fondurile europene disponibile în perioada 2014 – 2020, în cadrul Axei prioritare 5. Rămâne apoi la latitudinea comunităţilor locale sau a GAL-urilor să stabilească care sunt acele zone ale ţării în care este nevoie de dezvoltare. Sunt vizate comunităţile urbane caracterizate prin nivel scăzut de educaţie, grad crescut de şomaj, stare precară de sănătate a locuitorilor şi condiţii proaste de locuire. Programul prevede parteneriate cu ONG-uri sau alţi parteneri locali, dar şi mobilizarea comunităţilor supuse riscului de marginalizare.

Corelare cu Programul Clasa de Mijloc la Sate

Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Locală se va corela şi cu programul "Clasa de Mijloc la Sate", ambele făcând parte din Pachetul Antisărăcie propus de Guvern. Pentru zonele rurale, măsurile vizate includ facilităţi fiscale pentru asociaţiile agricole, eliminându-se, astfel, dubla impozitare, integrarea zilierilor în sistemul de asigurări sociale prin introducerea unor vauchere în locul plăţii efective (din care se va reţine contribuţia pentru sănătate),  dezvoltarea învăţământului profesional şi tehnic agricol. O altă măsură este implementarea programul naţional "Primul Utilaj Agricol". După elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Locală, care trebuie trimise până la data de 16 august, la Ministerul Fondurilor Europene, urmează procesul de selecţie, urmând ca apoi să fie împărţit bugetul de cinci milioane de euro.

Dezvoltarea Locală plasată sub Responsabilitatea Comunității (DLRC) este noul instrument de dezvoltare teritorială propus de Comisia Europeană pentru perioada de programare 2014-2020 în vederea combaterii sărăciei şi a excluziunii sociale de la nivel urban. Acest lucru prevede stimularea implicării comunităţilor în dezvoltarea locală, prin formarea unui parteneriat local şi implementarea unor Strategii de Dezvoltare Locală

×