x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cinci zile de ceremonii pentru Regina Ana

Cinci zile de ceremonii pentru Regina Ana

10 Aug 2016   •   10:19
Cinci zile de ceremonii pentru Regina Ana
Sursa foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

O slujbă catolică oficiată de arhiepiscopul Ioan Robu și desfășurată pe aeroportul „Henri Coandă” a deschis ieri după-amiază seria ceremoniilor dedicate Reginei Ana, care a decedat pe 1 august în Elveția și va fi înmormântată sâmbătă, la Curtea de Argeș. Trupul neînsuflețit al Reginei a fost adus ieri în țară și depus la Castelului Peleş, unde se va afla până astăzi, la ora 18.30.

Membrii Familiei Regale a României se află de ieri la Sinaia, unde astăzi sunt așteptați reprezentanți ai Președinției, Guvernului și Parlamentului atât din România cât și din Republica Moldova, reprezentanți ai corpului diplomatic, UE și NATO, academicieni români și moldoveni. Președintele Klaus Iohannis va fi prezent la ceremonii astăzi la ora 10. Joi vor fi anunțați oficial membrii familiilor regale străine care vor participa la slujba de înmormântare. Neoficial, deocamdată se știe că Prințul Charles și Regina Mamă Sofia a Spaniei vor fi prezenți la Curtea de Argeș.

Conform protocolului stabilit de Casa Regală, ceremoniile vor cuprinde șase momente solemne de rugăciune, trei catolice și trei ortodoxe. Slujba catolică de la aeroport va fi urmată de una la Palatul Regal din București, astăzi la ora 10, și un Recviem solemn, în fața Palatului, sâmbătă, la ora 11. Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au săvârșit  prima slujbă marți, de la ora 17.55 la Castelul Peleș. Cu puțin timp înainte, clopotele tuturor bisericilor din Sinaia au bătut timp de trei minute, la sosirea cortegiului Reginei. Rugăciunea din Sala Tronului a Palatului Regal din Bucureşti,  de sâmbătă , ora 10, şi slujba de înmormântare din incinta Necropolei Regale a noii Catedrale Arhiepiscopale de la Curtea de Argeş, de la ora 15 vor fi oficiate tot de reprezentanții BOR.
 

Aproximativ 1.400 de poliţişti, jandarmi şi pompieri vor desfăşura misiuni pentru asigurarea ordinii şi siguranţei publice în contextul desfăşurării funeraliilor Reginei Ana, între 9 și 13 august, a anunțat ieri Miniterul de Interne. Pentru prevenirea eventualelor situaţii de urgenţă pe tot parcursul activităţilor, mai ales în locurile unde este aşteptat un număr mare de persoane, va fi asigurată prezenţa echipajelor SMURD.
 

Accesul publicului va fi permis joi și vineri, între orele 8 și 22, în Sala Tronului de la Palatul Regal, unde va fi depus catafalcul Reginei

Membrii Familiei Regale în frunte cu principesa moștenitoare Margareta, doi Cavaleri ai Ordinului de Malta și un consilier prezidențial au participat la slujba de la aeroport

 

×
Subiecte în articol: funeralii regina ana