x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Cine doreşte sugrumarea Institutului Revoluţiei Române îşi asumă riscuri imediate şi viitoare"

"Cine doreşte sugrumarea Institutului Revoluţiei Române îşi asumă riscuri imediate şi viitoare"

18 Iul 2011   •   10:00

Intre mistificare si adevar

"In legatura cu declaratia recenta a domnului Teodor Baconschi, vicepresedinte al PDL, privind infiintarea unui Muzeu al Crimelor Comunismului, ce ar urma sa fie finantat din pretul biletelor vandute si prin comasarea institutelor de cercetare a istoriei recente (nominalizand Institutul Revolutiei Romane ca institut ce trebuie aspirat de catre Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, dupa ce anterior acesta a reusit sa absoarba, cu mijloace abuzive, Institutul pentru Condamnarea Comunismului din Romania condus de Marius Oprea si Institutul National pentru Memoria Exilului Romanesc), IRRD declara urmatoarele:

Pe parcursul anilor 2005-2011, Institutul Revolutiei Romane a cercetat istoria Revolutiei din Decembrie 1989, o cercetare riguroasa si impartiala care a avut in vedere atat evolutiile precursoare ale revolutiilor estului european, cat si desfasurarea propriu zisa a Revolutiei Romane si schimbarile ce au angajat societatea si statul roman pe calea unui proiect al drepturilor si libertatilor pana la adoptarea Constitutiei din noiembrie 1991. Totodata, IRRD si-a propus sa transmita istoria faptelor de sacrificiu ale unei generatii ce a reusit sa rastoarne de la putere cea mai dura dictatura a estului european, contemporanilor si urmasilor celor care si-au pierdut viata in lupta cu fortele represiunii! Memoria celor peste 1100 de morti, miile de raniti, mutilati, arestati, schingiuiti, care au binemeritat de la patrie, asteapta si astazi un raspuns calificat din partea istoricilor care sa consemneze si sa onoreze bravura lor! Nu dorim sa traim intr-o tara in care cetatenilor nu le mai pasa ca a existat candva, in viata lor, o lupta crunta pentru libertatea tuturor, un sacrificiu, o jertfa, o Revolutie Romana! Iata pentru ce adevarul si istoria Revolutiei trebuie oferite interesului public. Altfel, e stiut, o generatie care nu-si cunoaste trecutul va putea repeta erorile lui! Si deja le repeta!

Cercetarea stiintifica a IRRD, exprimata prin studii privind desfasurarea si particularitatile Revolutiei Romane, formeaza substanta celor 37 de titluri de carte, a celor 35 de Caiete al Revolutiei, precum si a celor 9 numere ale revistei de profil academic Clio! Aceste carti si publicatii au fost transferate, intre timp, tuturor marilor biblioteci ale Romaniei, intre care Biblioteca Nationala, Biblioteca Academiei, Biblioteca Universitara, Biblioteca Parlamentului Romaniei, Biblioteca Presedintiei, Biblioteca CNSAS, Biblioteca Militara, Biblioteca Institutului Nicolae Iorga, Bibliotecile judetene si ale Oraselor-Martir. Ambasadori europeni la Bucuresti au primit, de asemenea, carti editate de IRRD, traduse in limbile franceza, engleza si spaniola!

Intre titlurile cartilor editate de IRRD consemnam: 1989 - Revolutia Romana a profesorului universitar Ioan Scurtu, Dictionarul General al Revolutiei Romane, Cronologia Revolutiei, Istoria Revolutiei in Banat, Istoria Revolutiei la Bucuresti, volume de marturii si documente privind Revolutia, Activitatea Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala, Statisticile Represiunii etc…

In organizarea IRRD s-au desfasurat in Romania trei simpozioane internationale, la care au participat zeci de istorici, din Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova, Cehia, Serbia, Franta, Polonia, Germania si Statele Unite, istorici cu care IRRD colaboreaza si in acest moment.

De altfel, in curand Consiliul Stiintific al IRRD, in componenta caruia activeaza trei academicieni si mai multi profesori universitari, va da publicitatii un raport al tuturor activitatilor sale.

Au fost organizate, totodata, mese rotunde si simpozioane care au tratat, pe rand, momentele cu semnificatie ale Revolutiei si ale tranzitiei de mai tarziu, manifestari la care au participat fosti presedinti ai Romaniei, Presedintele Senatului, consilieri prezidentiali, senatori si deputati, academicieni, revolutionari, oameni politici, ziaristi, simpozioane la care au fost invitate, intre altele, si persoane din conducerea Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc!

Statul roman, in a carui Constitutie sunt incrustate, la art. 13, cuvintele: "Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate' datoreaza aceasta cercetare nepartinitoare si amanuntita celor care au luptat,cu eroism si sacrificiu de sine, pentru rasturnarea unei dictaturi primitive, astfel ca uitarea sa nu se astearna peste faptele si sacrificiile lor, intr-un moment in care apologeti platiti ai trecutului propaga sustinut ideea Loviturii de Stat! Coteriile aliniate sub formula loviturii de stat fac parte din lumea ascunsa a celor indepartati de la putere in decembrie 1989: colaboratori ai fostei Securitati, istorici ai fostului regim, politicieni-fosti activisti pcr, ziaristi platiti pentru a defaima idea de Revolutie... In aceste circumstante, cu atat mai suspecta este incercarea conducerii Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc de a aspira cercetarea tuturor institutelor ce dezvolta proiecte privind evolutiile Romaniei actuale. Iar metodele folosite de aceasta le amintesc pe cele utilizate in epoca regimului Ceausescu!

Cine doreste sugrumarea Institutului Revolutiei Romane isi asuma riscuri imediate si viitoare. Ce partid romanesc isi doreste sa ramana in istorie ca demolatorul cercetarii Revolutiei din Decembrie 1989?

Revenind la declaratia liderului PDL, partid in care activeaza, de altfel, si luptatori marcanti in Revolutia din Decembrie 1989, precum: Petrisor Morar, Viorel Oancea, Romeo Raicu, Dumitru Dinca, Radu Silaghi, Costica Canacheu, IRRD se declara, in principiu, de acord cu infiintarea unui Muzeu al Crimelor Comunismului, dar a propune drept locatie a unei astfel de lucrari o gara marginala dezafectata (Gara Filaret), desconsiderand efectiv simbolul si importanta acesteia, surprinde o data in plus. La Budapesta, Muzeul Terorii a fost amplasat intr-o cladire reprezentativa in centrul capitalei statului, fost sediu central al securitatii partidului comunist maghiar. De ce Guvernul nu propune, de pilda, drept sediu cladirea din Bucuresti care a fost resedinta Securitatii? Iar iluzia creata in sensul ca finantarea unui astfel de proiect costisitor, in plina criza economica, poate fi asigurata prin vanzarea ulterioara de bilete si prin "comasarea' celor doua institute (desi Institutul pentru Studiul Totalitarismului are un buget mult mai substantial decat al IRRD) este de-a dreptul superflua!

In acest context ostil, Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989 continua, cu mijloacele modeste pe care le are la dispozitie, sa-si indeplineasca mandatul: Scrierea istoriei Revolutiei Romane! A parcurs o parte insemnata a acestui drum si isi va duce misiunea pana la capat!', se arata in comunicatul IRR, semnat de directorul general, Claudiu Iordache.

×