x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cine este trimisul cu avertismente al SUA pentru IANUKOVICI de DÂMBOVIŢA ?

Cine este trimisul cu avertismente al SUA pentru IANUKOVICI de DÂMBOVIŢA ?

de Dan Constantin    |    30 Apr 2014   •   13:44
Cine este trimisul cu avertismente al SUA pentru IANUKOVICI de DÂMBOVIŢA ?

Convocarea pe nepusă masă a unor lideri politici la Ambasada SUA de la Bucureşti a născut multe discuţii. Mesajul solului american Hoyt Yee a cuprins un nou avertisment adresat clasei politice pentru apărarea statului de drept, a justiţiei şi a libertăţii de expresie în mass media. El a repetat astfel ideile transmise anterior de secretarul de stat John Kerry şi apoi de Victoria Nuland. Acest nou avertisment capătă contur în contextul arestării unui judecător înainte de intrarea în sala de şedinţă într-un proces deja celebru, al adversarului nr. 1 al preşedintelui Băsescu, dar şi a atacurilor vehemente ale preşedintelui la adresa Guvernului, Parlamentului, a Comisiei speciale de anchetă Nana, a senatorului Gabriela Firea şi mai ales a derapajelor în relaţia cu ziariştii care îl critică. Noua intervenţie a SUA are în aceste condiţii şi o trimitere nevoalată către comportamentul lui Traian Băsescu, apropiat de cel al preşedintelui fugar al Ucrainei. SUA avertizează explicit pe liderul de la Bucureşti că situaţia din Ucraina a plecat de la corupţia din instituţii şi din comportamentul brutal şi ilegal al preşedintelui Ianukovici.

Cine este purtătorul acestui mesaj stânjenitor pentru regimul Băsescu, aflat la final de mandat?
Hoyt Brian Yee a fost şef adjunct al misiunii SUA în Croaţia. Anterior, a lucrat pentru Departamentul de Stat la Kabul, iar în perioada 2006-2009 a fost consul general la Salonic. În 2002-2005 a fost responsabilul misiunii la Podgoriţa, în Muntenegru, după ce timp de doi ani a ocupat funcţia de director pentru afaceri europene în Consiliul Naţional de Securitate. În 1996-1999, Hoyt lucrează la NATO ca şef adjunct al staff-ului secretarului general Xavier Solana.

Intrarea în serviciul diplomatic s-a produs ca asistent special al trimisului special al SUA pentru fosta Iugoslavie, urmată de stagii la ambasadele din Paris şi Port of Prince – Haiti. Hoyt a studiat la universităţile “Berkley” şi “San Diego”, având o activitate didactică la Universitatea “Georgetown”, Washington. În organigrama Departamentului de Stat, Hoyt este pe o “cracă” destul de depărtată de secretarul de stat. John Kerry are doi secretari de stat adjuncţi şi şase subsecretari. Între subsecretari, doamna Wendy R. Scherman, care deţine al patrulea post în ierarhia Departamentului de Stat, coordonează şapte birouri regionale. Unul dintre aceste birouri este cel pentru afaceri Eurasia – EUR – condus de Victoria Nuland. Biroul Victoriei Nuland are la rândul ei un adjunct principal şi alţi şase adjuncţi. Pe un asemenea post de adjunct în Biroul EUR a fost numit recent Hoyt Yee. Poziţia trimisului la Bucureşti cu avertismentul pentru Ianucoviciul de Dâmboviţa este pe al patrulea etaj de decizie în Departamentul de Stat.

“Obosita” Nuland nu i-a cântat în strună lui Băsescu
Prezenţa lui Hoyt la Bucureşti vine la câteva luni după ce asistentul secretarului de stat american Victoria Nuland a vizitat România. La începutul acestui an, Nuland a fost primită la Cotroceni de preşedintele Băsescu. Atunci, a avut loc celebrul dialog privind oboseala emisarului american, cauzată de periplul prin Europa. “Mă bucur să vă văd din nou aici, la Bucureşti. Este o onoare să vă avem aici. Trebuie să fiţi obosită după zborul prin Europa”, i-a spus Băsescu Victoriei Nuland. “Nu! Sunt plătită să nu fiu obosită, aşa cum sunteţi şi dumneavoastră! Mă bucur să vă văd!”, i-a răspuns Nuland lui Băsescu. “E o mare plăcere pentru noi să discutăm problemele pe care le avem!”, i-a mai spus Băsescu oaspetelui american.

Deşi şeful statului a încercat să ducă dialogul cu emisarul american spre problemele interne ale României, Nuland nu a căzut în capcana de a tranşa conflictele interne ale politicienilor români, de a arbitra în folosul lui Băsescu. De altfel, pe parcursul întâlnirilor oficiale, Nuland s-a menţinut în a prezenta poziţii absolut principiale şi acceptate de toată societatea românească.
Ea nu şi-a centrat discursul public pe “derapaje ale statului de drept”, pe isteria “marţea neagră”, aşa cum sperau adversarii USL. Referirile la întărirea statului de drept s-au menţinut în coordonatele principiale, preponderente fiind relevarea legăturilor strategice şi al parteneriatului strâns al SUA cu România. “SUA au un interes în ceea ce priveşte statul de drept, transparenţa Justiţiei în România. Vom fi întotdeauna deschişi. SUA vor fi întotdeauna interesate de reforma şi continuarea traiectoriei României. Statul de drept în România trebuie întârit, fiindcă el garantează o Românie prosperă”, a spus Nuland. De asemenea, ea a arătat că “la fel cum o presă liberă este un element esenţial pentru o democraţie, o Justiţie independentă este esenţială pentru o democraţie predictibilă şi puternică, iar problema responsabilităţii în interiorul Guvernului este foarte importantă pentru democraţie”.

Declaraţiilor echilibrate ale emisarului american, Băsescu le-a dat însă o interpretare proprie şi apocaliptică: “Suntem cu un picior în prăpastie”. “Cum putem fi convingători că putem să apărăm ţara şi aliaţii noştri, aici, la frontieră, de terorism, dacă nimeni nu are certitudinea că România va continua să consolideze Justiţia şi că legile ţării vor fi aplicate şi că terorismul pe aranjamente sau terorişti despre care ştim, dar pe aranjamente, nu-i pedepsim. Cum poate avea cineva încredere într-un stat membru NATO şi membru al Uniunii Europene în care Justiţia devine facultativă sau controlată politic? Deci, de aceea, îngrijorarea este maximă şi România se află la un pas de a fi izolată. Un picior l-am pus deasupra prăpastiei”, a comentat ulterior şeful statului mesajul Victoriei Nuland.
Astfel, preluând tipul de mesaj stalinist “Patria în pericol!”, Băsescu a ajuns la tema lui favorită, pe care se sprijină toată propaganda dirijată de la Cotroceni: statul de drept, atacurile la independenţa Justiţiei. Preşedintele suspendat de facto vrea să inducă ideea că doar el este apărătorul Justiţiei, că doar el este scut pentru Justiţie. O abordare absolut falsă.

×