x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CINE FACE ÎNCHISOARE ÎN ROMĂNIA? / Puşcăriaş la 80 de ani

CINE FACE ÎNCHISOARE ÎN ROMĂNIA? / Puşcăriaş la 80 de ani

de Gabriela Mladin    |    28 Feb 2009   •   00:00
CINE FACE ÎNCHISOARE ÎN ROMĂNIA? / Puşcăriaş la 80 de ani

În timp ce infractorii periculoşi se bucură de libertate, un bărbat de 80 de ani din Gorj, bolnav de Parkinson, face puşcărie pentru că nu a respectat o hotărâre judecătorească prin care era deposedat de o bucată de teren.



Condamnat definitiv şi irevocabil, Ion Truşcă are de executat o pedeapsă de un an şi patru luni pentru că nu a cedat pământul pe care susţine că l-a cumpărat. Chiar directorul Penitenciarului din Târgu-Jiu, acolo unde bătrânul execută pedeapsa, doreşte să-i solicite şefului statului graţierea bătrânului bolnav.

CUMPĂRĂTOR FĂRĂ ACTE
În 1975, Ion Truşcă din oraşul Ticleni a cumpărat de la un vecin o suprafaţă de teren de 2.500 de metri pătraţi, dar pentru care nu a făcut acte. Omul susţine că aşa se încheiau tranzacţii în acea vreme. Cum încrederea nu poate constitui o probă, bătrânul a ajuns acum şi fără teren, şi cu banii luaţi, dar, mai mult, cu o condamnare de un an şi patru luni. Terenul pe care Ion Truşcă susţine că l-a cumpărat de la vecin este situat chiar lângă casa acestuia, iar cel care i l-a vândut l-a revendicat după 1990 şi a obţinut câştig de cauză la instanţele din Gorj. Judecătorii au fost extrem de duri cu bătrânul-infractor. Iniţial a fost condamnat la un an cu suspendare pentru tulburare de posesie. După câteva luni, magistraţii i-au mai aplicat o pedeapsă cu patru luni de închisoare, revocându-i suspendarea iniţială. Ultima sentinţă a fost pentru nerespectarea hotărârii judecătoreşti. Bătrânul, care a ajuns în puşcărie pentru că nu i-a permis executorului judecătoresc să îi ia pământul, se consideră în continuare nedreptăţit. În închisoare, medicii l-au diagnosticat cu boli grave, printre care şi Parkinson.

PENITENCIARUL CERE GRAŢIEREA

Ion Truşcă susţine că pentru pământul său, dacă e nevoie, va face puşcărie până la moarte, dar n-o să-l dea înapoi celui care i l-a vândut. Bătrânul are acasă o soţie bolnavă. Cei doi nu mai ştiu nimic de ani buni despre soarta unicului lor fiu. Bolnav cum este, bătrânul a stat după gratii în octombrie şi noiembrie 2008, apoi, pe motive medicale, a întrerupt executarea pedepsei. Acum este aşteptat să se întoarcă la Penitenciarul din Târgu-Jiu pe 10 martie. Cazul l-a impresionat chiar şi pe directorul Penitenciarului din Târgu-Jiu, Gheorghe Enache. Acesta a declarat că îi va solicita şefului statului, Traian Băsescu, graţierea bătrânului. “Pe 10 martie se va întoarce în penitenciar. Este într-adevăr bolnav şi vârsta este destul de înaintată. Deja am demarat procedurile de graţiere, sperând că voi obţine un răspuns până la scurgerea termenului de întrerupere a pedepsei. Mai aşteptăm. Deocamdată nu am primit nimic”, a declarat Gheorghe Enache. Dacă Traian Băsescu nu-l va graţia pe Ion Truşcă până săptămâna viitoare, acesta se va întoarce în puşcărie pentru executarea întregii condamnări: încă un an şi două luni.

×
Subiecte în articol: observator