x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cine linge clanta ambasadelor?

Cine linge clanta ambasadelor?

de Dan Constantin    |    25 Feb 2015   •   12:55
Cine linge clanta ambasadelor?

Nominalizarea lui Eduard Hellvig pentru sefia SRI fara consultarea ambasadei SUA a starnit un val de nemultumiri dirijate.

Alegerea facuta de Klaus Iohannis a fost dur criticata incepand de vineri 20 februarie de postul B1TV. Un sir de informatii scoase la comanda din mapa profesionala a nominalizatului Hellvig aratau ca el a fost sprijinit financiar de socru si ca are un cumnat consul numit de Ponta. Vina suprema pleca insa de la trecutul de parlamentar Conservator, Hellvig avand deci marca ''Voiculescu- Grivco.''

Postul respectiv declansase ofensiva anti-Hellvig la semnalul dat pe Facebook de mentorii Basescu si Udrea. Intre finantatorii postului s-au numarat oameni de afaceri din tabara Udrea-Basescu, asa incat orientarea nu era o surpriza.

De atac pot beneficia cei care sunt interesati de o mentinere a confuziei si a instabilitatii la conducerea principalului serviciu de informatii al Romaniei. Daca se fac corelatii cu interesele mai vechi de afaceri ale patronatului - legatura cu Cernomardin, precursorul ''filozofiei'' Euroasiatice, patrunderea capitalului rusesc in piata din Romania in puncte cheie - afacerea ALRO, cu sprijin de la cuplul Basescu-Udrea, si indemnuri fatise la dezangajarea fata de Ucraina, intelegem sensul atacurilor.

O alta aripa - cea atlantista, ce se aroga apropiata Ambasadei SUA, ataca si ea numirea lui Hellvig. Invocand surse politice interne si externe un ziarist Hotnews, care decide asupra continutului informatiilor acestui site de stiri si comentarii, difuzeaza nemultumirea ambasadei Statelor Unite de la Bucuresti care nu a fost consultata de Iohannis in numirea lui Hellvig.
Basescu, in conflict cu fostii ultrasi basisti, trecuti in tabara talibanilor macovisti, numeste o tagma care linge clanta ambasadelor.

Informatii anterioare ii aratau intre politicienii care fac coada la Ambasada SUA pe Mircea Geoana, Pop Georgian, Monica Macovei, dar si pe sefa DNA, Kovessi. Intre cei mai apropiati de fostul ambasador Gittenstein erau Monica Macovei - apreciata drept principalul consilier si pe cel care ''mirosea a procuror'' - Daniel Morar, pe cand conducea DNA.

Legaturile cu Ambasada Rusiei ale unor politicieni sau oameni de afaceri nu mai sunt acum la vedere. Dar in vremea cand URSS avea forta de a conduce direct deciziile din Romania erau sute de membri ai nomenclaturii comuniste care lingeau clanta ambasadei Uniunii Sovietice de la Bucuresti, afisand influenta pe care puteau sa o transfere in politica de la Bucuresti. Ceausescu a declansat o operatiune de stopare a influentei sovietice solicitand Moscovei sa-si retraga agentii. Documente ale CC al PCR arata ca s-au purtat discutii cu peste o suta de membri de partid imediat dupa venirea lui Ceausescu in functia de secretar general al partidului pentru ca acestia sa renunte la colaborarea cu Ambasada URSS.

Obiceiul linsului clantelor la ambasadelor marilor puteri are asadar radacini adanci la Bucuresti. Unii o fac la vedere, altii mai cu fereala dar orientarile sunt vizibile.

×