x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cioacă cere revizuirea sentinţei din dosarul de omor, înainte de a afla decizia definitivă

Cioacă cere revizuirea sentinţei din dosarul de omor, înainte de a afla decizia definitivă

de Adriana Oprea-Popescu    |    10 Iun 2014   •   21:09
Cioacă cere revizuirea sentinţei din dosarul de omor, înainte de a afla decizia definitivă

Săptămâna viitoare, la 18 iunie, Curtea de Apel Piteşti va pronunţa hotărârea în dosarul în care Cristian Cioacă a fost judecat pentru uciderea soţiei sale, Elodia Ghinescu, şi pentru profanarea cadavrului acesteia. Conform noului Cod Penal, decizia Curţii de Apel este definitivă.
La 4 iunie, instanţa anunţase că amână, cu două săptămâni, pronunţarea acestei hotărâri. A doua zi, Cristian Cioacă a trimis, către Tribunalul Argeş, o cerere prin care solicită revizuirea soluţiei, deşi, nici atunci şi nici la acest moment, nu se ştie care va fi verdictul celor două judecătoare ale Curţii de Apel Piteşti.

Efectele imediate
În cazul în care instanţa va dispune achitarea lui Cristian Cioacă, ce sens ar avea ca el să ceară revizuirea unei sentinţe favorabile? Niciunul. În această situaţie însă, Cioacă îşi poate retrage cererea de revizuire, iar instanţa nu poate decât să ia la cunoştinţă acest fapt.
În caz contrar, dacă judecătoarele decid că Cioacă este vinovat şi trebuie să execute o pedeapsă privativă de libertate, ce beneficiu ar putea aduce această cerere de revizuire depusă în avans?
Conform art. 460, alin (1) din noul Cod de Procedură Penală, dacă cererea de revizuire va fi admisă de Tribunalul Argeş, “instanţa poate suspenda motivat, în tot sau în parte, executarea hotărârii supuse revizuirii şi poate dispune respectarea de către condamnat a uneia dintre obligaţiile prevăzute la art. 215 alin. (1) şi (2)”. Cu alte cuvinte, deşi condamnat la închisoare, Cioacă ar putea fi eliberat sub control judiciar. Împotriva acestei decizii, procurorii pot formula contestaţie, iar până la judecarea ei, condamnatul rămâne în închisoare. 

Ce înseamnă revizuirea?
Este calea de atac introdusă pentru desfiinţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, dovedită ca nelegală, în baza unor probe descoperite ulterior. Codul de Procedură Penală (CPP) subliniază că numai hotărârile judecătoreşti definitive pot fi supuse revizuirii. La data la care Cristian Cioacă a depus cererea de revizuire, în dosarul de omor nu exista o hotărâre definitivă.
Conform art. 453 din CPP, revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută când:
a) s-au descoperit fapte sau împrejurări ce nu au fost cunoscute la soluţionarea cauzei şi care dovedesc netemeinicia hotărârii pronunţate în cauză;
b) hotărârea a cărei revizuire se cere s-a întemeiat pe declaraţia unui martor, (sau pe) opinia unui expert (...) care a săvârşit infracţiunea de mărturie mincinoasă în cauza a cărei revizuire se cere, influenţând astfel soluţia pronunţată;
c) un înscris care a servit ca temei al hotărârii a cărei revizuire se cere a fost declarat fals în cursul judecăţii sau după pronunţarea hotărârii, împrejurare care a influenţat soluţia pronunţată în cauză;
d) un membru al completului de judecată, procurorul ori persoana care a efectuat acte de urmărire penală a comis o infracţiune în legătură cu cauza a cărei revizuire se cere, împrejurare care a influenţat soluţia pronunţată în cauză. (...)
Situaţiile prevăzute la lit. b) - d) trebuie dovedite printr-o hotărâre judecătorească definitivă.
Cererea de revizuire se adresează instanţei care a judecat cauza pe fond (în cazul de faţă - Tribunalul Argeş), iar la cerere trebuie anexate copii de pe înscrisurile ce vor folosite, de revizuent, în proces.

Când se face cererea?   
Conform art. 457 CPP, “cererea de revizuire în favoarea condamnatului se poate face oricând, chiar după ce pedeapsa a fost executată sau considerată executată ori după moartea condamnatului (...)”. Revizuientul trebuie să aibă însă, aşa cum prevede legea, calitatea de condamnat.
La primirea cererii de revizuire, preşedintele instanţei fixează termen pentru examinarea admisibilităţii în principiu a cererii de revizuire, dispunând ataşarea dosarului cauzei (dosar aflat însă, în acest moment, la Curtea de Apel Piteşti, care a rămas în pronunţarea deciziei).
Admisibilitatea în principiu se examinează de către instanţă, în camera de consiliu, fără citarea părţilor.
În dosarul 2675/109/2014, înregistrat la Tribunalul Argeş în data de 5 iunie 2014, care are ca obiect revizuirea cerută de Cioacă, judecătorul desemnat, la termenul de azi, să examineze admisibilitatea cererii a fost chiar cel care l-a condamnat pe inculpat la 22 de ani de închisoare.
Aşa cum era firesc, judecătorul Gheorghe Neacşu a formulat cerere de abţinere, aceasta fiindu-i admisă. În consecinţă, decizia privind admisibilitatea cererii de revizuire va fi luată de un alt judecător, zilele următoare.
În cazul în care va constata că cererea nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, magistratul va dispune, prin sentinţă, respingerea ei, ca inadmisibilă. Sentinţa poate fi atacată însă cu apel.
Dacă, dimpotrivă, Tribunalul Argeş va declara cererea de revizuire admisibilă, încheierea instanţei este definitivă, iar următorul termen al procesului de revizuire, deja public pe portalul Tribunalului Argeş, va fi în ziua de 9 iulie 2014.

×
Subiecte în articol: cristian cioaca