x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ciprian Nastasiu demisionează din magistratură

Ciprian Nastasiu demisionează din magistratură

de Ovidiu Ciutescu    |    24 Oct 2008   •   00:00
Ciprian Nastasiu demisionează din magistratură

Procurorul Ciprian Nastasiu, revocat de la DIICOT din cauza sancţiunilor primite în legătură cu dosarul Omar Hayssam, a trimis Consiliului Superior al Magistraturii decizia sa de a demisiona. Conform Realitatea Tv, Nastasiu a transmis vineri decizia către CSM.



Detaşat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara în urma ordinului procurorului general, Codruţa Kovesi, Nastasiu a contestat, în august, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, revocarea sa din funcţia de procuror al DIICOT. Demersul s-a produs  după ce Curtea de Apel i-a respins aceeaşi solicitare, făcută pe 10 iulie.. Ciprian Nastasiu a susţinut şi în acea fază procesuală că mai are de terminat dosare, în calitate de procuror. "Nu este îndeplinită condiţia existenţei unei pagube iminente. deoarece Ciprian Nastasiu este, din 4 iulie 2008, în concediu legal de odihnă, dosarele sunt în cadrul instituţiei şi se predau conform regulamentului, iar reclamantul beneficiază, în continuare, de drepturile salariale aferente funcţiei de procuror de la Parchetul pe lângă Curtea de Apel Timişoara", se arată în sentinţa civilă a CAB.  Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a respins, tot în data de 10 iulie 2008, contestaţia formulată de procurorul DIICOT Ciprian Nastasiu împotriva hotărârii Secţiei pentru procurori, prin care s-a dat aviz revocării sale din cauza unor sancţiuni în legătură cu dosarul lui Hayssam.

Din cauza dosarului lui Omar Hayssam, procurorul Nastasiu a fost retrogradat din ierarhia Parchetului General, unde ajunsese adjunct al şefului DIICOT. Procurorul Ciprian Nastasiu şi Sofica Dumitraşcu, judecătorul care a decis cercetarea în stare de libertate a lui Hayssam, au primit, în 24 noiembrie 2006, rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale, din partea Serviciului de Anchete Speciale din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Procurorii au stabilit că nici Nastasiu şi nici Dumitraşcu nu pot fi făcuţi răspunzători pentru fuga sirianului, după ce a fost eliberat, considerând că cei doi magistraţi şi-au întemeiat deciziile pe acte medicale, respectiv adeverinţa eliberată lui Omar Hayssam de către medicul Constantin Tănăsescu. Acesta era singurul act oficial de la dosarul cauzei unde apărea diagnosticul de metastază în cazul sirianului.
 

×
Subiecte în articol: romania nastasiu