x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Clasament INEDIT. Vezi TOPUL cărţilor pe care oamenii mint că le-au citit

Clasament INEDIT. Vezi TOPUL cărţilor pe care oamenii mint că le-au citit

28 Iul 2013   •   13:30
Clasament INEDIT. Vezi TOPUL cărţilor pe care oamenii mint că le-au citit
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

"Mândrie şi prejudecată", de Jane Austen şi "Ulysses", de James Joyce, ocupă primele două locuri în topul cărţilor pe care oamenii mint că le-au citit, clasamentul inedit fiind realizat în urma unui sondaj al blogului Book Riot, citat de presa franceză. Book Riot a chestionat 828 de persoane pe tema "cărţi despre care oamenii mint că le-au citit", relatează Mediafax. Respondenţii au trebuit să aleagă dintr-o listă de 412 titluri, majoritatea clasice.

Astfel, prima carte în topul minciunilor este "Mândrie şi prejudecată", de Jane Austen, urmată de stufosul "Ulysses", de James Joyce, care prezintă o zi din viaţa lui Leopold Bloom. Pe locul al treilea se clasează un volum a cărui poveste este iubită în egală măsură de adulţi şi de copii - "Moby Dick", de Herman Melville.

Pe locurile cu numărul patru şi cinci se regăsesc cărţile "Război şi pace", de Lev Tolstoi, şi Biblia. Imediat sub locul cu numărul cinci în top se clasează distopia lui George Orwell "1984", urmată "Stăpânul inelelor", de J.R.R. Tolkien, care a stat şi la baza seriei cinematografice de succes cu acelaşi nume.

Pe de altă parte, nici "Marele Gatsby", de F. Scott Fitzgerald nu a scăpat de menţionarea cititorilor snobi. Pe ultimele două locuri din top 10 se clasează două cărţi complet diferite ca volum, stil şi perioadă istorică în care au fost create: "Ana Karenina", de Lev Tolstoi, ocupă locul cu numărul 9, şi "De veghe în lanul de secară", de J.D. Salinger, poziţia a zecea.

×