x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Claudiu Crăciun: Societatea civilă trebuie să se mobilizeze pentru apărarea patrimoniului natural şi cultural. Vama Veche, Costineşti şi Adamclisi sunt locuri importante pentru România

Claudiu Crăciun: Societatea civilă trebuie să se mobilizeze pentru apărarea patrimoniului natural şi cultural. Vama Veche, Costineşti şi Adamclisi sunt locuri importante pentru România

28 Mar 2012   •   14:41

"Din nou, suntem pusi in fata unei alegeri dificile, iar Guvernul decide prost. Vama Veche, Costinesti si Adamclisi sunt locuri importante pentru Romania si vor deveni urmatoarele Rosia Montana.

Guvernul doreste sa sacrifice patromniul natural si cultural pentru obtinerea unor resurse naturale. La fel ca si in cazul Rosiei Montane, asupra proiectului, desi nu este in acelasi stadiu, planeaza suspiciuni serioase privind corectitudinea si transparenta intre Guvern si o companie multinationala.

Nu stim care vor fi rezultatele explorarilor, dar tebuie spus ca metodele periculoase de exploatare trebuie evitate. Sunt convins ca societatea civila si comunitatea locala se vor mobiliza asa cum s-a intamplat si in cazul orasului Barlad, pentru a opri aceste proiecte, care pretind ca apara interesul public al Romaniei. Insa, acesta nu este creearea de locuri de munca cu orice pret sau o iluzorie independenta energetica.

Interesul public ne cere sa aparam comunitatile locale, sanatatea, oamenii, patrimoniul natural si cultural. Spre deosebire de alte cazuri acum exista indeajuns de multi oameni si organizatii dispuse sa apere aceste lucruri. Democratia adevarata presupune o lupta aproape cotidiana, pentru ca aceste principii sa fie aparate si nu deciziile suspecte si cointeresate a elitei guvernamentale sau interesele egoiste ale unor companii multinationale. (Claudiu Craciun, portavocea Pietei Universitatii)


×