x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CNA moare de grija lui Mircea Badea

CNA moare de grija lui Mircea Badea

27 Noi 2008   •   00:00
CNA moare de grija lui Mircea Badea

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, marţi, să someze public Antena 3, pentru emisiunea "În gura presei", a lui Mircea Badea, şi să transmită o scrisoare de avertizare postului Antena 1, care a difuzat în reluare aceeaşi emisiune, potrivit Mediafax. 



CNA a analizat, în şedinţa de marţi, ediţiile din perioada 14 - 17 octombrie şi cea din 19 octombrie ale emisiunii "În gura presei", la care s-au înregistrat mai multe reclamaţii, potrivit Consiliului.

După mai multe discuţii pe marginea emisiunii, membrii CNA au decis, cu şapte voturi pentru şi unul împotrivă (Cristina Trepcea), să someze public postul Antena 3, pentru încălcarea art. 42, alin. 4 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "(4) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva altor persoane".

Totodată, CNA a decis să trimită o scrisoare de avertizare televiziunii Antena 1, care a difuzat în reluare ediţiile emisiunii "În gura presei", pentru care postul Antena 3 a fost somat public. Scrisoarea de avertizare a fost transmisă pentru că, în opinia membrilor Consiliului, Antena 1 a încălcat legislaţia audiovizuală privind protecţia copilului. În plus, la propunerea lui Constantin Duţu, CNA a decis să-l invite pe Sorin Oancea, vicepreşedinte Antena 1 şi director general Antena 3, la discuţii.

INCRIMINATE. În ediţia din 19 noiembrie a emisiunii "În gura presei", potrivit Departamentului monitorizare al CNA, Mircea Badea a comentat campania electorală, folosind termeni precum "porcăria asta", "prosteală naţională" şi "şmenozeală". Badea a vorbit şi despre textele scrise de Gabriel Liiceanu, făcând următorul comentariu: "Se dă cu cremă pe corp. Nu e minunat? Nu mai mâncaţi trei zile, nu? Zece zile? (...) Nu vă supăraţi, dl. Liiceanu, da' pipi când faceţi, faceţi pipi... o dată, aveţi probleme cu prostata?".

"Problema pe care am pus-o a fost aceea a limbajului şi a modului în care domnul Badea a comentat sistemul electoral. Vrem nu vrem, avem alegeri democratice în România", a spus Ioan Onisei, membru al CNA. "Aceste emisiuni conţin o categorie de limbaj interzisă de Cod (Codul de reglementare al conţinutului audiovizual, n.r.). Nu am nimic împotriva acestei emisiuni, nu am nimic împotriva tipului acestuia de emisiuni, cunosc ce înseamnă pamflet", a spus Onisei.  "Badea poate să creadă despre sistemul ăsta că este prost. E dreptul lui să creadă asta şi să o şi comunice", a precizat Răsvan Popescu, preşedintele CNA. "Cel puţin în privinţa comentariilor la domnul Liiceanu, mi se par nişte comentarii normale pentru o persoană care citeşte o carte de asemenea natură. Să spui tu cu ce creme te dai, pe ce parte, cu ce parfumuri te dai....", a spus Grigore Zanc.

Tot în şedinţa de marţi, CNA a analizat şi o reclamaţia la emisiunea "În gura presei" din 14 octombrie, în care Mircea Badea a citit informaţii postate de Dragoş Sebastian Bârgău pe blogul personal. Bârgau spunea pe blog că s-ar muta în Austria, întrucât acolo are voie să consume bere în timp ce se află la volan, pe blogul acestuia fiind postată şi o fotografie, care-l prezintă bând dintr-o sticlă în timp ce se află la volan, potrivit Departamentului monitorizare al CNA. În emisiune, Mircea Badea a spus despre blogger că este "cretin sinistru", "dobitoc purulent", "bou", "gibon cretinoid". Badea nu a precizat identitatea bloggerului.

În plângerea formulată către CNA, Dragoş Sebastian Bârgău spune că: "Mircea Badea a folosit un limbaj calomnios împotriva mea pe baza unei fotografii luate de pe blogul meu personal, încălcând astfel şi drepturile de autor (care sunt specificate pe pagină (....)). Prin afirmaţiile lui Mircea Badea am fost profund jignit (în unele emisiuni chiar m-a înjurat mascat de mama), mai ales pentru că nu a citat sursa şi faptul că, în al doilea comentariu la acel articol, am specificat că în acea sticlă era apă şi nu bere".

"Omul ăsta a fost jignit, i s-a dat imaginea, dar dacă e pe blog, nu e în domeniul public?", a spus Christian Mititelu. "El se plânge, dar el însuşi şi-a pus acea poză pe blog. Ironiile lui Badea se adresează unei subcategorii", a spus Christian Mititelu. "Poţi tu să mergi şi să bei la volan? Nu este un motiv de făcut mişto de un asemenea om?", a precizat şi Grigore Zanc. Pe de altă parte, Ioan Onisei a spus că, într-o singură emisiune, Micea Badea "are cel puţin de zece ori insulte la adresa acestui om".

PLANGERE.
CNA a analizat în şedinţa de marţi şi o plângere a Institutului pentru Politici Publice (IPP), cu privire la emisiunea "În gura presei" din 15 octombrie. Potrivit Institutului, Mircea Badea "supune minoritatea romă unui tratament injust prin inovarea ei în contextul afirmaţiilor despre atentatul de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite". IPP face referire la un comentariu al lui Badea, care în respectiva emisiune, a vorbit despre Revoluţia din 1989, făcând referire şi la atentatele din 11 septembrie 2001 din SUA: "Aţi văzut atentatele de la 11 septembrie, există o carte despre atentate. Versiunea oficială, adică doi ţigani cu două catere au dat jos turnurile, care s-au dat jos pentru că s-a topit structura de metal. Deci ceva penibil. Varianta oficială e penibilă, dar există".

Astfel, IPP a cerut preşedintelui CNA să dispună "măsurile care se impun pentru a promova respectul pentru drepturile omului în emisiunile de televiziune din România".

"Termenul de ţigani e un termen mult mai larg. Este, după părerea mea, descrierea unui comportament, care nu are nicio legătură cu rasa. Dacă spui ?nu te mai ţigăni pentru trei lei? (...) e un fel de a vorbi", a spus Christian Mititelu, membru al CNA. "Nu este vorba despre romi sau ţigani, care ar fi acţionat acolo. El spune că doi ţigani s-au dus şi au tăiat acolo şi au căzut blocurile. E o expresie generică. Asta înseamnă că eu am jignit etnia romă sau romii din România?", a spus şi Grigore Zanc. El a susţinut că Mircea Badea "bagatelizează puţin treaba", arabii fiind "mai tuciurii".

Totuşi, Attila Szasz, un alt membru al Consiliului, nu a fost de acord cu Mititelu şi cu Zanc. "Nu sunt de acord. Nu mi se pare normal", a spus el. "De ce a zis doi ţigani şi nu a zis doi nemţi?", a spus, spre exemplificare, Attila Szasz. "Este o stereotipie", a spus Gelu Trandafir, făcând referire la cuvântul "ţigan". "Chestiunea se pune, în opinia mea, apropo de reglementările din Cod, dacă este o afirmaţie de ordin discriminatoriu sau nu la adresa unei minorităţi", a spus Onisei. "În orice caz nu e în sensul precizat de Institutul de Politici Publice", a susţinut Răsvan Popescu, preşedintele CNA. "Cuvântul a fost folosit ca şi o asemănare cu o anumită naţie, nu discriminatoriu sau peiorativ la adresa unei etnii", a spus Cristina Bachmeiere, reprezentantul trustului Intact la şedinţa CNA.

LIMBAJ. În aceeaşi şedinţă, CNA a analizat şi emisiunea "În gura presei" din 17 octombrie, în care Mircea Badea a citit şi comentat un articol apărut pe prima pagină în România Liberă. În respectivul articol, Bogdan Costea analiza modul în care Victor Piţurcă a fost reţinut pe aeroportul Otopeni şi dus la DNA. Cu privire la această emisiune, CNA a primit o reclamaţie de la Lucian Costel Oprea. "Realizatorul emisiunii a jignit explicit, folosind cuvinte precum "dobitoci", "cretini", "oligofreni", "imbecili", precum şi generic ("numărători de cornere" etc), o întreagă categorie profesională, anume ziariştii sportivi, apreciind că un editor sport, de pildă, Bogdan Costea, de la România Liberă, de vreme ce merita calificativele de mai sus nu are calitatea de a deschide ziarul, articolul (...) Eu însumi sunt ziarist sportiv, de 37 de ani, absolvent al Facultăţii de drept cu 35 de ani în urmă (...) Aceste jigniri continue proferate de amintitul realizator la adresa breslei, coroborate cu un militantism dubios legat de autorităţile statului devin absolut periculoase, inacceptabile", spune Lucian Costel Oprea.

Potrivit Departamentului Monitorizare al CNA, în emisiunea respectivă, Mircea Badea a spus: "Este absolut uluitor cum presa (...) este atât de încântată, atât de încântată, de imbecil fericită (...)". Totodată, Badea i-a caracterizat pe ziarişti ca fiind "cretini", "dobitoci", "oligofreni", potrivit CNA.

De asemenea, Mircea Badea a citit din cotidianul România Liberă, spunând: "Ce dracu înseamnă acţiune de preluare, băi, dobitoci? (....) Ştiţi cine semnează:? Bogdan Costea, editor sport. A, deci un numărător de cornere, un specialist în pasul la ofsaid (...) la ce rahat de preluare se pricepe el? Editor sport. Deci, îţi dai seama cât de proşti sunt ăştia de la România Liberă dacă l-au pus pe un editor de sport să scrie articol de pagina întâi (...)".

El a vorbit în emisiune şi despre "gibonii care scriu pe blogul lui Tolontan", făcându-l "bou" pe unul dintre cei care postaseră comentarii, care s-a identificat cu numele Alexandru Petria.

"Sunt nişte afirmaţii înainte, după care se aduce în discuţie numele editorului (...) Poate fi lezată imaginea unei persoane, nu a unei categorii", a spus Răsvan Popescu. "Nu a făcut nicio reclamaţie, nici ziarul", a spus Răsvan Popescu, făcând referire la editorul Bogdan Costea şi la ziarul România Liberă. "Facem dreptate cu forţa?", a spus Cristina Trepcea.

"Problema este că se foloseşte acest limbaj", a precizat Ioan Onisei. "Uitaţi-vă la importanţa care i se dă presei sportive, unor personaje, Piţi, Meme. Acesta e contextul în care el face un pamflet", a spus, pe de altă parte, Christian Mititelu.

CNA a decis să someze public Antena 3, după ce alte două propuneri - cea de amendare a postului cu 2.500 de lei şi, respectiv, de transmitere a unei scrisori de atenţionare televiziunii - nu au întrunit numărul de voturi necesar pentru acordarea sancţiunii.
Mediafax

×