x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CNAS: Consultații medicale prin telefon și după 15 mai

CNAS: Consultații medicale prin telefon și după 15 mai

de Monica Cosac    |    05 Mai 2020   •   14:52
CNAS: Consultații medicale prin telefon și după 15 mai
Sursa foto: BrianAJackson/Getty Images/iStockphoto

Medicii de familie au transmis ministrului Sănătății o scrisoare deschisă prin care solicită menținerea unor măsuri adoptate pe perioada de urgență, precum posibilitatea acordării consultațiilor la distanță, prin telefon sau online, și după data de 15 mai. Ulterior, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat că „o mare parte din măsurile de protecție instituite în sistemul de sănătate prin Ordonanțe militare, care s-au dovedit benefice pentru pacienți, vor fi menținute și în perioada următoare”, pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-COV-2.

 

Măsura prin care pacienții pot fi consultați prin telefon sau online, acolo unde prezența acestora în cabinetul medicului nu este neapărat necesară, iar rețetele medicale pot fi trimise prin mijloace electronice, a fost instituită prin HG și este în vigoare din data de 30 martie. Atât medicii, cât și reprezentanții pacienților consideră că această măsură este vitală pentru bolnavii cronici, care sunt mult mai vulnerabili în fața virusului și riscă să facă forme grave ale bolii în cazul infecției Covid-19 și chiar decesul.

CNAS a anunțat, ieri, că această recomandare va rămâne valabilă și în perioada următoare. „Pe perioada stării de urgență, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a transmis recomandarea ca, atunci când apare o problemă de sănătate, pacientul să se adreseze mai întâi telefonic medicului de familie, urmând ca acesta să decidă, după caz, dacă îi acordă o consultație la distanță, îl cheamă la cabinet pentru o consultație clasică sau îl direcționează către un medic specialist. Această recomandare va rămâne valabilă și în perioada următoare, când CNAS va promova toate reglementările referitoare la modalitatea de acordare a serviciilor medicale ce vor intra în vigoare”, a transmis instituția.

 

„O parte din restricțiile instituite prin Ordonanțele militare vor fi înlocuite cu noi reglementări, dar este necesar și un grad mai mare de responsabilitate din partea populației. Facem apel către cetățeni să adopte în continuare un comportament prudent, în concordanță cu recomandările specialiștilor, pentru a preveni îmbolnăvirile cu COVID-19”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.

×