x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Coalitia, pana la sfarsitul anului

Coalitia, pana la sfarsitul anului

de Oana Stancu Zamfir    |    Aniela Nine    |    06 Apr 2006   •   00:00
Coalitia, pana la sfarsitul anului

Emisiunea Marius Tuca Show a revenit aseara, la Antena 1, cu un invitat de exceptie: presedintele Traian Basescu. Seful sta-tului a afirmat cu acest prilej ca Alianta trebuie sa se mentina pana la 31 decembrie 2006, in numele stabilitatii politice necesare integrarii Romaniei in UE la 1 ianuarie anul viitor. "Obiectivul meu e sa reziste Alianta, dupa aceea putem gandi alta solutie", a spus Basescu.

Presedintele Traian Basescu a dezvaluit aseara, intr-o editie speciala a "Marius Tuca Show", calendarul politic al acestui an: nu vor fi anticipate, iar Alianta "taras-grapis" trebuie sa reziste pana la momentul integrarii.

"Alianta nu prea mai are un viitor comun", a afirmat presedintele Traian Basescu. Motivele invocate de acesta sunt multe. Mai intai, ca Alianta a fost constituita prin decizia unor oameni care acum nu se mai regasesc in conducerea PNL. "Grupul cu care s-a construit Alianta a fost scos, si dupa alegeri a venit un grup de oameni noi care impartasesc punctul de vedere exprimat inainte de alegeri de dl Patriciu - si corect a facut - ca nu trebuie facuta alianta cu PD, ci cu PSD. Acum acesti oameni care nu si-au dorit alianta cu PD sunt in conducerea PNL, sunt purtatori de cuvant. Optiunea mai devreme sau mai tarziu a acestui grup va fi sa indrepte PNL catre o solutie pe care o vor considera potrivita probabil cu PSD sau cu cine vor dori", a sustinut Traian Basescu. Pe de alta parte, nici perspectiva fuziunii pe care o avea Alianta la constituire nu mai exista, de vina fiind PNL. "Tentativele PD de anul acesta s-au lovit de un blocaj total. Este exclusa fuziunea, asa cred, avand in vedere virulenta anti-PD a purtatorilor de mesaj, a factorilor de decizie din PNL", a opinat seful statului. In al treilea rand, potrivit lui Basescu, PNL are avea o alta agenda decat cea reala, reprezentata de problemele din educatie, sanatate etc, in timp ce la PD Basescu nu a "observat" nici o alta agenda decat programul de guvernare.

CORUPTIE. Cel mai important lucru care ar desparte insa PNL si PD, a insinuat seful statului, ar fi coruptia care s-ar fi extins inspre PNL. "Exista un puct fundamental in care drumurile se despart: acela al smecheriei (...) Daca te uiti la Consiliile de administratie, sunt ca firul rosu: finul, nepotul, seful Cancelariei, omul care va mai da telefoane, uite ce a facut Basescu (...) Am avut discutii cu primul-ministru si i-am spus «Dle prim-ministru, marea problema, dezastrul Aliantei ar fi unul singur: daca de ea se lipeste eticheta - coruptie. Mare atentie! In conditiile astea nu poti sa vii si sa-mi spui ca la Loterie nu poti sa schimbi directorul, pentru ca te da in judecata cand e o intreaga campanie publica legata de neregulile de la Loterie. Si atunci bineinteles ca pui mana pe telefon si ii spui «Bai, frate, trezeste-te! Fa ce trebuie in 24 de ore!»", a declarat Basescu. In ceea ce-l priveste, el a reluat afirmatiile ca la Cotroceni nu sunt grupuri de interese, nefiind vorba decat de o campanie despre care a insinuat ca ar fi instrumentata de Dinu Patriciu. "Nu pot sa afirm pentru ca va trebui sa probez, dar stiu ca sunt bani cu miros de petrol", a afirmat Basescu.

FARA ANTICIPATE. Alianta careia seful statului ii prezice decesul va trebui sa reziste totusi pana la 1 ianuarie 2007, cand Romania se va integra, da asigurari presedintele, in UE. "Acest lucru nu se intampla intr-o singura conditie: daca in Romania se creeaza o criza politica. Acest lucru il stiu si eu, il stie si primul-ministru, il stiu si liberalii, si pedistii, si celelalte doua partide de la guvernare. Ruperea Coalitiei e o tradare a interesului national, pentru ca Romania are toate sansele sa intre in UE la 1 ianuarie 2007 (...) Important este ca avem un singur comandament fundamental: sa tina Alianta pana la integrarea in UE, la 1 ianuarie 2007. Taras-grapis trebuie sa mergem cu ea sa asiguram stabilitatea politica. Pe urma putem sa gandim orice alte solutii". Ca atare, anticipate nu vor fi in 2006, a asigurat el. "Retineti ce va spun: pana la 31.12. 2006, exclus!".

GRIJA DE PD. El a aratat ca PD nu va iesi de la guvernare, "nu va avea comportament de partid iresponsabil". Basescu s-a si rafuit cu liberalii ironizandu-i pe Crin Antonescu si pe Ludovic Orban. "Domnul acela de la liberali care isi vopseste parul... cu nume de floare... asa... Crin Antonescu ma chinuie tot timpul foarte agresiv... sigur stie ca nu se va intampla nimic, pentru ca PD nu va avea comportament de partid tradator. Mai e un domn care se urca pe mese, se supara si dupa aceea se cearta cu presedintele", a taxat el.

DESEMNARE CU REGRETE
Traian Basescu si-a marturisit aseara regretul ca l-a desemnat premier pe Calin Popescu Tariceanu, pe care l-a "plimbat de mana" in campanie prin tara, unde "nu il cunostea nimeni". "Sincer? Foarte sincer va spun ca da. Am crezut ca va fi partenerul meu. Optiunea dansului a fost sa fie partenerul altui grup", i-a marturist presedintele lui Marius Tuca, recunoscand ca in acest grup il include si pe Dinu Patriciu. Acum, relatia lor este "institutionala", a calificat-o seful statului. El a mai dezvaluit aseara si ca a suspendat intalnirile saptamanale cu seful Executivului dupa ce cineva din anturajul lui lansa catre presa informatii prin care sa il puna pe presedinte intr-o lumina proasta. "E un baiat destept la Palatul Victoria, care intotdeauna dupa intalnirile mele de miercuri cu primul-ministru, suna presa si, pe surse, da informatii, punandu-l pe presedinte intr-o lumina negativa. De asta am si suspendat intalnirile de miercuri", a aratat Basescu.

SPRIJIN PENTRU JURNALUL
Presedintele Traian Basescu a promis ca va sprijini initiativa Jurnalului National de modificare a Legii Arhivelor astfel incat documentele emise de catre Comitetul Central al PCR, de catre CC al UTC precum si de structurile centrale si teritoriale ale Securitatii statului pana in momentul desfiintarii acestor creatori de documente, cu exceptia celor prevazute a se inainta CNSAS, sa fie predate Arhivelor Nationale pana la 31 decembrie 2006. "Sunt absolut de acord cu dumneavoastra. Va pot spune ca in acest proces s-au facut cateva lucruri in 2005 care sunt nestiute, necuantificate, spre exemplu celebra arhiva comerciala de la Dunarea a fost predata la Arhivele Statului. Arhiva Pactului de la Varsovia si CAER tot prin deciziile CSAT din 2005 sunt gata de predare. Discutam despre condamnarea comunismului. Arhivele CC sunt esentiale (...) Va asigur ca veti primi sprijin. Sunt hotarat sa desecretizez toate arhivele la care ne uitam ca la altceva", a declarat seful statului.
×
Subiecte în articol: basescu observator pnl statului şeful alianta